- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Usvojena Rezolucija o genocidu Srbije na Kosovu

Skupština Kosova usvojila je u četvrtak Rezoluciju o genocidu, ratnim i zločinima protiv čovječnosti koje je, kako se navodi, Srbija tokom rata počinila na Kosovu.

Za ovu rezoluciju je glasalo svih 79 prisutnih zastupnika, a sjednici nisu prisustvovali politički predstavnici srpske zajednice, javio je RTK2.

U obrazloženju potrebe za usvajanje rezolucije, predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli izjavio je da je „najveća rana rata na Kosovu 1998/99. godine nedostatak pravde za žrtve genocida koji je država Srbija počinila na Kosovu“.

Podsjetio je kako je tokom rata krajem ’90-ih „više od milijun Albanaca nasilno postalo izbjeglicama, 13.053 ih je ubijeno, među njima i 1.230 djece, uključujući i novorođenčad“.

„Na tisuće žena je silovano. Razlog zašto je demokratski svijet odlučio intervenirati je upravo ovaj genocid. Na kraju rata bilo je 6.057 nestalih osoba“, kazao je Veseli.

‘Znaju se imena i prezimena zločinaca’

Ukazao je kako se „znaju imena i prezimena onih koji su počinili zločine, mjesta i vrijeme kada su ih počinili, tko su bili naredbodavci i za to ima mnogo dokaza“.

Prema njegovim riječima, „Kosovo je imalo povjerenja u međunarodnu pravdu, koja je bila jedina koja je imala ovlasti i odgovornosti za suđenje za ratne zločine“.

„Kosovo je duboko vjerovalo međunarodnoj pravdi sve ove godine, vjerovali smo da će zločini genocida koji su počinjeni od Srbije na Kosovu dobiti neophodan odgovor od mehanizma te pravde. Međutim, danas se osjećamo duboko razočarani kada konstatiramo da se to nije dogodilo“, rekao je Veseli.

Skupština Kosova će raspravljati i o prijedlogu formiranja državnog povjerenstva za stvaranje suda za genocid Srbije na Kosovu, dok će se raspravljati i o odluci o otvaranju muzeja genocida, ali i muzeja protjerivanja u Prištini.

Osim toga, parlament bi trebao donijeti i odluku o danu genocida.

Sumnje u autentičnost fotografije o zlostavljanju koju je u Skupštini Kosova pokazala poslanica

Fotografija koja je u četvrtak tokom rada Skupštine Kosova pokazana kao dokaz seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu, je prikaz koji je izgleda preuzet sa jedne internet stranice pornografskog sadržaja.

Mediji na Kosovu objavili su iste prikaze, pozivajući se na takve stranice.

Fotografiju je u četvrtak objavila poslanica Demokratske partije Kosova, Fljora Brovina, tokom plenarne sednice kada je trebalo da se raspravlja o rezoluciji o “genocidu, zločinima protiv čovečnosti, ratnim zločinima bivšeg srpskog režima na Kosovu”.

Na slici su prikazani teški grafički prikazi koji su prouzrokovali niz reakcija na Kosovu, uključujući i reakciju Specijalnog tužilaštva Kosova koje je najavilo otvaranje istrage i razgovor sa Brovinom kako bi predala dokaze.

Brovina je u večenjim satima za TV Dukađini u Prištini rekla da je “ubeđena da fotografija nije lažna”, i da će informacije o tome predati tužilaštvu.

Ona je ponovila i ono što je rekla u Skupštini da je “žrtva sa fotografije živa i da se nalazi na Kosovu”.

(Al Jazeera / Slobodna Evropa, Foto: EPA)

Podelite ovu stranicu!