Usvojena radna verzija spornog Nacrta

Odbor Vlade Srbije za privredu i finansije ignorisao unutarvojvođanske prepirke i usvojio radnu verziju Nacrta zakona o javnoj svojini

19. avg 2011

Odbor Vlade Srbije za privredu i finansije utvrdio je danas radnu verziju Nacrta zakona o javnoj svojini. Nacrt je upućen na javnu raspravu koja će trajati do 31. avgusta, izjavio je danas potpredsednik Vlade Božidar Đelić.

Đelić je na konferenciji za novinare rekao da bi Vlada trebalo da utvrdi predlog zakona o javnoj svojini u prvoj nedelji septembra i uputi ga Skupstini istog dana kada i predlog zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju. Donošenjem tih zakona, prema njegovim rečima, biće „zaokruženi bitni elementi za funkcionisanje demokratije u Srbiji, za decentralizaciju i za privlačenje privatnih investicija“.

Nacrtom zakona o javnoj svojini, rekao je Đelić, predviđen je „funkcionalni princip“ u određivanju javne svojine, a definisana su i opšta dobra koja neće moći da budu prodata i privatizovana. Đelić je precizirao da su prirodna bogatstva koja ne mogu biti prodata mineralne sirovine, izvori mineralne i termalne vode, vodotoci, prirodna jezera ističući da su oni u vlasništvu države i mogu se dati samo pod koncesiju ili na korišćenje. Vojvodini će, naglasio je, pripasti sve što je – prema Ustavu i Zakonu o nadležnostima Autonomne pokrajina – imovina države Srbije koju koristi Pokrajina.

„Napokon imamo Nacrt zakona o javnoj svojini kojim će se zaokružiti decentralizacija i dati joj puni zivot i preneti imovina na Pokrajinu, gradove i opštine, ali tako da ono što mora ostane državna svojina“, rekao je Đelić. Đelić je kazao da su nacrtom zakona definisana i dobra od opšteg interesa u koje sapadaju poljoprivredno zemljište, šume, vodno zemljište, zastićena prirodna dobra i kulturna dobra javna dobra.

Imamo i dobra u opštoj upotrebi, koja su namenjena korišćenju svih kazao je Đelić precizirajući da se radi o javnim putevima, prugama, mostovima, tunelima, graničnim prelazia i u svojini su Republike Srbije. Ulice, trgovi i javni parkovi su takođe dobra u opštoj upotrebi, ali će biti u vlasništvu lokalnih samouprava, kazao je Đelić.

On je naveo da je primer primene funkcionalnog principa to da će šume koje su potrebne za funkcionisanje Šuma Vojvodine pripadati pokrajini, ali je naglasio da će autoputevi i pruge ostati u državnoj svojini.

Potpradsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije kazao je da Nacrt zakona o javnoj svojini predlaže i da se ide u ozbiljnu reformu javnog sektora. Kako je kazao, prema Nacrtu zakona javna preduzeća kao što su Elektroprivreda Srbije i Železnice i javna komunalna preduzeća moći će da se uknjiže kao vlasnici imovine koju upotrebljavaju, ali samo posle odobrenja osnivača.

To znači da će u sledeće dve godine, što je rok predviđen zakonom, istakao je Đelić, javna preduzeća morati da dokažu koja im je imovina potrebna za obavljanje funkcija.

„Pitanja obima javnog sektor biće predmet ozbiljne reforme i kroz polugu javne svojine uspećemo da smanjimo obim tog sektora i izbegnemo da raspolaže sa imovinom koja mu nije potrebna“, ocenio je Đelić.

On je izrazio uverenje da će se time osloboditi i zemljšte i nekretnina i drugih mogućnosti za dodatno privlačenje investitora i dodatnu privatizacijeu,

Đelić u ovom trenutku nije želeo iznese procenu kolika je vrednost te imovine.

„Kroz upis javne imovine koji će uraditi svi nivoi države i javni sektor obezbediće se da se transparentno vidi sa čime država raspolaže, a time otvoriti i mogućnost da se postavi pitanje efikasnosti upravaljna imovinom koja je u vlasništvu javnih preduzeća“, ocenio je on.

Đelić je kazao da je Nacrt zakona o javnoj svojini u stručnom sislu usaglašen, dok u političkom smislu ima još nekoliko otvorenih pitanja, ali je dodao da će prepustiti da se ti stavovi izraze tokom javne rasprave.

Kako je najavio, privi veliki skup u okviru javne rasprave o Nacrtu zakona o javnoj svojini biti održan u ponedeljak uz učešće predstavnika Stalne konferencije gradova i opština.

Đelić je kazao i da je zakon o javnoj svojini usklađen za zakonom o vraćanju oduzete imovine, tako da neće biti moguće upisati svojinu nad imovinom koja se potražuje kroz restituciju.

Donošenje dva zakona – o javnoj svojini i restituciji, jedan je od uslova da Srbija postane kandidata za pristupanje Evropskoj uniji.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga