Usvojena Platforma o finansiranju Vojvodine

Platforma će biti poslata Skupštini Srbije da bi se pokrenuo razgovor o budućem modelu zakona o finansiranju Vojvodine

08. nov 2013

Skupština Vojvodine večeras je na sednici u Novom Sadu prihvatila Platformu o polaznim osnovama za izradu zakona o finansiranju Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Platforma predviđa da Vojvodina, u skladu sa Ustavom i zakonom, preko svojih organa ubira sve vrste poreza i drugih javnih dažbina na svojoj teritoriji, uz učešće i u posrednim porezima, kao što su PDV i akcize.

Platforma je prihvaćena sa 63 glasa „Za“ i 20 „Protiv“. U Skupštini Vojvodine većinu čini koalicija Demokratske stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara, dok su u opoziciji Srpska napredna stranka, Demokratska stranka Srbijei koalicija SPS-PUPS-JS-SDPS.

Platforma će biti poslata Skupštini Srbije da bi se pokrenuo razgovor o budućem modelu zakona o finansiranju Vojvodine i time konačno rešilo pitanje poštovanja Ustava Srbije koji utvrđuje da budžet Vojvodine iznosi najmanje sedam odsto državnog budžeta.

Platforma predviđa da iznos sredstava prikupljenih u Pokrajini po osnovu posrednih poreza koji je iznad budžeta Vojvodine, pripada državnom budžetu Srbije.

Poslanici Skupštine Vojvodine danas su sedam sati raspravljali o predlogu platforme, uz razmimoilaženja skupštinske većine i opozicije u stavovima.

Pokrajinski premijer Bojan Pajtić izjavio je danas da je Platforma samo predlog i da konačno rešenje problema finansiranja Vojvodine očekuje posle razgovora s Vladom Srbije.

Pajtić je naglasio da su platforma i, potom, donošenje zakona o finansiranju Vojvodine neophodni, jer Pokrajina godinama ne može da ostvari svoje ustavno pravo na sedam odsto finansija, te je zakinuta za velike iznose novca.

Nacionalne zajednice podržale Platformu

Pokrajinski savet nacionalnih zajednica podržao je danas Platformu o polaznim osnovama za izradu Zakona o finansiranju Vojvodine, naglasivši da je ona preduslov za bolje finansiranje rada nacionalnih saveta manjina u Vojvodini.

Ovaj savet ocenio je na današnjoj sednicida je Platforma preduslov da pokrajinski budžet bude definisan i dimenzioniran u skladu sa Ustavom Srbije, čime će se stvoriti uslovi i za odgovarajuće finansiranje zakonom ustanovljenih aktivnosti nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Kako se navodi, na sednici je pokrenuto pitanje o sredstvima koja će u narednoj godini biti planirana u budžetu Vojvodine za sufinansiranje rada nacionalnih saveta i njihovih nadležnosti u domenu kulture, obrazovanja, informisanja, kao i službene upotrebe jezika i pisama.

Pokrajinski savet nacionalnih zajednica je mešovito radno telo Vlade Vojvodine, koje čine predsednici nacionalnih saveta nacionalnih zajednica čije je sedište u Vojvodini i članovi Vlade.

(Autonomija/Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga