Usvojena Deklaracija parlamenata Dunavskog regiona

Pastor: Dunavska strategija podrazumeva kreiranje evropskog makroregiona u punom smislu te reči

13. jul 2013

Poslanici i predstavnici nacionalnih i regionalnih parlameneta iz 10 zemalja Dunavskog regiona, učesnici prve Dunavske konferencije parlamentaraca, usvojili su Ulmu zajedničku Deklaraciju kojom su se založili za razvijanje Dunavskog regiona u dobrosusedstvu i kulturnoj raznolikosti.

Oni su se založili i za jačanje veza između država i regiona na temelju osnovnih principa evropskih integracija, preneo je Biro za odnose s javnošću Vlade Vojvodine.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor istakao je u obraćanju učesnicima da Dunavska strategija nije cilj već sredstvo koje može biti jedan od dobrih odgovora na probleme.

„Dunavska strategija podrazumeva kreiranje evropskog makroregiona u punom smislu te reči, kreiranje nove perspektive, uz očuvanje postojećih identiteta, postojećih kulturnih, jezičkih, običajnih, konfesinalnih, prirodnih različitosti“, rekao je Pastor.

On je istakao da se podunavski parlamenti moraju zalagati za politiku koja će osigurati regionalnu stabilnost, promovišući politiku mira i pomirenja, politiku tesne makroregionalne saradnje.

„Podunavski parlamenti moraju promovisati politiku koja će rad, red, demokratiju, slobodu, znanje, nauku i inovacije staviti u centar, kao pokretače daljeg razvoja“, kazao je Pastor.

On se založio za osnivanje koordinacionog radnog tela, u cilju razmene informacija i održavanja kontakata između podunavskih parlamenata, kao i za definisanje zajedničkog nastupa prema donatorima.

Sa Pastorom su u delegaciji bili i pokrajinski poslanici Igor Mirović i Borislav Novaković.

Domaćin ovog prvog susreta podunavskih parlamentaraca bila je Pokrajina Baden-Virtemberg, a sledeći susret biće održan u Budimpešti.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga