Usvojena deklaracija o osudi zločina

Poslanici vojvođanskog parlamenta jednoglasno usvojili Deklaraciju o osudi zločina nad pripadnicima svih naroda na prostorima bivše Jugoslavije

14. dec 2012

Poslanici Skupštine Vojvodine jednoglasno su danas usvojili Deklaraciju o osudi zločina nad pripadnicima svih naroda na prostorima bivše Jugoslavije.

Iako je tokom zasedanja bilo oprečnih stavova po pitanju teksta deklaracije, poslanici svih političkih partija koje su zastupljene u pokrajinskom parlamentu na kraju su je podržali i izrazili zadovoljstvo što je postignut sveopšti konsenzus.

Poslanici opozicionih stranaka u Skupštini Vojvodine zatražili su prošle nedelje da se održi vanredna sednica pokrajinskog parlamenta na kojoj bi bila usvojena deklaracija o osudi zločina nad pripadnicima srpskog naroda na prostorima bivše Jugoslavije.

Nakon razgovora sa strankama vladajuće koalicije dogovoreno da se u tekst deklaracije uvrsti i osuda zločina nad ostalim narodima koji su stradali tokom ratova na tlu bivše Jugoslavije.

Predsednik poslaničke grupe Srpske napredne stranke Igor Mirović ponovio je danas da deklaracija predstavlja svojevrstan vid protesta protiv oslobađajući presuda Haškog tribunala u slučaju hrvatskih generala i pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova.

“Sa ovim su se saglasile sve poslaničke grupe, a u tekst deklaracije uneli smo i stav koji ima jako moralno utemeljenje i kojim osuđujemo sve zlocine koji su počinjeni na tlu bivše Jugoslavije. To je viteški i jasan stav”, ocenio je Mirović.

Šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara Šandor Egereši rekao je da ta stranka nije konsultovana prilikom izrade finalnog teksta deklaracije, ali je bez obzira na to odlučila da podrži njeno izglaavanje.

“Želeli smo da damo doprinos predlogu teksta, ali je podržavamo jer je važna i daje kontinuitet rezoluciji koju je Skupština Vojvodine usvojila 2003. godine. Smatramo da su nedavne odluke Haškog suda stvarno šamar pravdi i pravičnosti”, rekao je Egereši.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je juče da da je deklaracija dopunjena osudom zločina nad drugim narodima, jer zločin ne sme da bude obojen.

“Zločin je zločin, nezavisno od toga nad kim je učinjen i nad pripadnikom kod naroda je učinjen. Zbog toga mi želimo da kroz deklaraciju izrazimo pijetet, žaljenje i ogorčenost zbog svake žrtve koja je stradala u poslednjim decenijama 20. veka na prostorima bivše Jugoslavije”, rekao je Pajtić.

Predsednik Vlade Vojvodine je rekao i da su oslobađajuće presude Haškog tribunala za hrvatske generale i zapovednike Oslobodilačke vojske Kosova izazvale revolt građana Vojvodine svih nacionalnosti, jer su očigledno nepravedne i selektivne.

U tekstu usvojene deklaracije se, pored ostalog, navodi da „Skupština Vojvodine izražava nezadovoljstvo i ogorčenost građana presudama Haškog tribunala optuženima za ratne zločine nad Srbima na prostorima bivše Jugoslavije“.

U deklaraciji stoji poziv svim relevantnim institucijama i pojedincima u Srbiji i okruženju da osude zločine počinjene nad Srbima, odnosno navodi se da Skupština Vojvodine pruža podršku svim državnim organima i institucijama u čijoj je nadležnosti istraga zločina.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga