Usvojen Predlog platforme za izradu zakona o finansiranju Vojvodine

Predlog predviđa da Vojvodina ubira poreze na svojoj teritoriji

06. nov 2013

Odbor za pitanja ustavno-pravnog položaja Vojvodine usvojio je danas Predlog platforme o polaznim osnovama za izradu zakona o finansiranju Autonomne Pokrajine Vojvodine, uz veoma suprostavljene stavove vladajuće koalicije, koja je predlagač platforme, i opozicije.

U Skupštini Vojvodine vladajuću većinu čini koalicija Demokratske stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine i saveza vojvođanskih Mađara.

Predlogom platforme predviđeno je da Vojvodina u skladu sa ustavom i zakonom treba preko svojih organa da ubira sve vrste poreza i drugih javnih dažbina na svojoj teritoriji, uz učešće i u posrednim porezima, kao što su PDV i akcize.

Kako je obrazloženo, na taj nacin bi se konačno rešilo pitanje poštovanja Ustava Srbije u onom delu koji se odnosi na odredbu da budžet Vojvodine iznosi minimalno sedam odsto budžeta Srbije, što do sada nije bilo poštovano, već je pokrajini svake godine pripadalo manje od ustavnih sedam odsto.

Predlogom platforme predviđa se da sva sredstva prikupljena u pokrajini po osnovu posrednih poreza iznad budžeta Vojvodine pripadaju budžetu Srbije.

Skupština Vojvodine će na zasedanju u petak raspravljati i odlučivati o Predlogu platforme. Ukoliko pokrajinski parlament usvoji Predlog platforme, on će biti upućen republičkim vlastima kao polazna osnova za razgovor i za zajednički rad na pisanju zakona o finansiranju.

Poslanik Demokratske stranke Stevica Nazarčić rekao je da nerešeno pitanje finansiranja Vojvodine već dugo vremena opterećuje politički milje u Srbiji, jer nije rešeno na sistemski i zakonski način.

On je podsetio da je rok za donošenje zakona odavno istekao i tim pre postoji potreba da se ovo pitanje konačno reguliše.

Nazarčić je ocenio da će usvajanje platforme doprineti smirivanju tenzija između republičkih i pokrajinskih vlasti.

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Branislav Bogaroški rekao je da od 2008. godine nije rešen problem finansiranja Vojvodine, zbog čega se svake godine prilikom usvajanja budžeta Srbije i Vojvodine “otvaraju ozbiljne tenzije”.

“Na ovaj način, Vojvodina bi preuzela odgovornost za sopstveno finansiranje i za naplatu poreza na svojoj teritoriji. Imamo administrativne kapacitete i znanje i sposobnosti da to i sprovedemo”, kazao je Bogaroški.

Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Galić rekao je da je Predlog platforme “protivustavan i protivzakonit”, a cilj mu je da uspostavi “finansijsku samostalnost” Vojvodine.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Pavle Budakov rekao je da je zadovoljan što je ceo proceš oko donošenja zakona o finansiranju Vojvodine, jer je to pitanje dovodilo do tenzija između republičkih i pokrajinskih vlasti.

Budakov je kazao da i Evropska komisija sugeriše da Srbija mora da usvoji zakon o finansiranju Vojvodine, ali je rekao da Predlog platforme predviđa promenu poreskog sistema Srbije, što je “neprihvatljivo”, jer se zadire u jedinstveni poreski sistem Srbije i on se na taj način “cepa”.

Poslanik Srpske radikalne stranke Saša Santovac rekao je da će njegova stranka glasati protiv Predloga platforme i ocenio da je rec o “političkom pamfletu”.

“Ovaj Predlog platforme je usledio nakon izjave (izvestioca Evropskog parlamenta) Jelka Kacina u septembru mesecu, koji je govorio o zakonu o finansiranju Vojvodine. Poreski sistem Srbije je homogen i nije deljiv tako da Vojvodina ne može sama da ubira poreze”, rekao je Santovac i ocenio da će i pitanje finansiranja Vojvodine biti “internacionalizovano” i predmet političkih razmirica.

Član odbora iz redova eksperata, bivši predsednik Ustavnog suda Momčilo Grubač rekao je da ne vidi nikakav problem u Platformi, već je problem u činjenici da zakon o finansiranju Vojvodine pet godina nije donet, što je “veoma opasna stvar i eklatantno kršenje ustava”.

“Zato bi predlagače ove platforme trebalo pohvaliti a ne kritikovati, jer pokreću to pitanje sa mrtve tačke, posle punih pet godina ćutanja i kršenja ustava”, kazao je Grubač i izrazio nadu da će Skupština Srbije konačno usvojiti zakon o finansiranju Vojvodine.

Član odbora iz redova eksperata, pravnik Srđan Sikimić je ocenio da se Vojvodina nalazi u protivpravnom i protivustavnom stanju, jer Skupština Srbije već pet godina kasni sa donošenjem zakona o finansiranju Vojvodine.

Član odbora iz redova eksperata, profesor prava Stevan Lilić rekao je da je suština zakona o finansiranju Vojvodine da se obezbedi poštovanje ustavom propisanih garancija za budžet Vojvodine.

Član odbora iz redova eksperata, profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu Slobodan Orlović rekao je da ni u ustavu ni u zakonima ne postoji ništa što bi omogućilo Vojvodini da preko svojih organa ubira poreze i javne dažbine.

“Porezi treba da budu centralizovani, a posebno PDV. Postoje loša iskustva nekih država u vezi sa decentralizovanim PDV-om, na primer Brazil”, kazao je Orlović i ocenio da je želja autora Predloga platforme da obezbede “fiskalni suverenitet” Vojvodine.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga