Usvojen izveštaj o izvršenju budžeta

Poslanici vojvođanskog parlamenta usvojili izveštaj o izvršenju budžeta i završnom računu za 2012.

13. juna 2013

Poslanici Skupštine Vojvodine usvojili su su danas, većinom glasova, izveštaj o izvršenju i završnom računu pokrajinskog budžeta za prošlu godinu, koji je bio utvrđen u ukupnom iznosu od 82,9 milijardi dinara a ostvaren suficit od oko 3,1 milijardu dinara.

Za taj izveštaj pokrajinske vlade glasalo je 66 poslanika, 20 njih je glasalo protiv a uzdržanih nije bilo.

Poslanici Skupštine Vojvodine ranije su počeli raspravu o izvršenju i završnom računu pokrajinskog budžeta za prošlu godinu, koji je bio utvrđen u ukupnom iznosu od 82,9 milijardi dinara, a ostvaren je suficit od oko 3,1 milijarda dinara.

Ostvareni prihodi u prošlogodišnjem vojvođanskom budžetu iznosili su 66,4 milijarde dinara i sa prenete tri milijarde iz prethodne godine iznosili su 69,5 milijardi dinara, ili 83 odsto od planiranog, rekao je pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman.

On je, u uvodnom izlaganju, kazao da su rashodi u budžetu iznosili 64,6 milijardi dinara, ili 78 odsto od planiranih, i napomenuo da su od ukupnih prihoda budžeta, poreski prihodi ostvareni u iznosu od 11,5 milijardi dinara, što je 104 procenta od planiranog.

Radoman je, između ostalog, istakao da su ukupna kapitalna ulaganja u Vojvodini 2012. godine bila 7,4 milijarde dinara, i dodao da su iz pokrajinskog budžeta finansirani brojni razvojni programi.

Poslanik Demokratske stranke, Nenad Borović, ocenio je da pokrajinski budžet u prošloj godini bio razvojni i da izveštaj potvrđuje da se pokrajinska vlada, kada je reč o budžetu, ponašala kao dobar domaćin.

Pokrajinska vlada je u najvećoj meri ostvarila planirane ciljeve, što se vidi iz završnog računa budžeta, rekao je polsanik Saveza Vojvođanskih Mađara (SVM), Akoš Ujhelji, i napomenuo da će poslanička grupa te stranke podržati izveštaj o izvršenju tog budžeta.

Predstavnik opozicije u pokrajinskom parlamentu, potpredsednik Srpske napredne stranke (SNS), Igor Mirović, izrazio je neslaganje s ukupnim konceptom ostvarivanja pokrajinskog budžeta i ocenio da je budžetski novac pokrajine trošen za neverovatne svrhe .

Iz izveštaja o izvršenju pokrajinskog budžeta vidi se da 99 odsto od ukupno planiranih sredstava Republika transferiše u pokrajinski budžet što znači da republika izvršava svoje obaveze prema AP Vojvodini, u skladu sa Ustavom, čime su demantovane žalopojke predstavnika vladajuće koalicije da se krše ustavne odredbe, izjavio je Mirović, i dodao da SNS neće podržati taj izveštaj.

Poslanik Demokratske stranke Srbije, Milenko Jovanov, rekao je da ta stranka neće podržati izveštaj o realizovanju lanjskog pokrajinskog budžeta, jer se, kako je rekao, iz njega vidi da pokrajinska vlada nema razvojni koncept i da se pare troše stihijski i po željama pojedinaca ili političkih stranaka.

(RTV, Tanjug)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga