Usvojen budžet Vojvodine za 2016. godinu

Na svakog građanina dolazi svega 700 dinara mesečno u svim oblastima u kojima je pokrajina nadležna.

29. dec 2015

Poslanici Skupštine Vojvodine usvojili su danas većinom glasova budžet za narednu godinu, koji će iznostiti 57,8 milijardi dinara.

Za budžet su glasali poslanici vladajuće koalicije Demokratske stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara, dok opoziciona Srpska napredna stranka nije podržala budžet za 2016. godinu.

Predstavnici Pokrajinske vlade u više navrata su kritikovali Vladu Srbije zbog budžeta Vojvodine za 2016. godinu i optužili je da, umesto Ustavom garantovanih sedam odsto, Vojvodini opredeljuje svega dva odsto od republičkog budžeta.

Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić rekao je da zahvaljujući tome Pokrajina raspolaže sa toliko sredstava da na svakog građanina dolazi svega 700 dinara mesečno u svim oblastima u kojima je pokrajina nadležna.

Prema Pajtićevim rečima, to je gušenje pokrajinske administracije konstantnim smanjenjem sredstava kojima raspolaže, a budžet koji je danas usvojen je ponovo smanjio sredstva, umesto da ih podiže.

Pokrajinski sekrtear za poljoprivredu Branislav Bogaroški potvrdio je da je budžet njegovog sekretarijata u apsolutnom iznosu identičan prošlogodišnjem, da je on u procentualnom smislu sada 13 odsto umesto prošlogodišnjih 11 odsto, te da će on iznostiti 7,4 milijarde.

Poslanici opozicione SNS su zamerili Pokrajinskoj vladi da je budžet Vojvodine za 2016. godinu “nelogičan”, pre svega zato što je za dotacije nevladinom sektoru izdvojeno više novca nego za politike zapošljavanja.

Na sednici poslanici razmatraju i predlog pokrajinske skupštinske Odluke o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u pokrajinskim institucijama, predlog mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike za razvoj sela, predlog programa za vodni, šumski i lovni fond Vojvodine.

Na dnevnom redu je i nekoliko tačaka iz oblasti unapređenja zdravstva i medicinskih usluga, kao i Predlog memoranduma o razumevanju između Vojvodine i italijanske regije Lombardija.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga