Ustoličen novi papa u Vatikanu

Novi poglavar Rimokatoličke crkve je, uoči ustoličenja, uputio prvu "tviter" poruku u kojoj je vernike pozvao da se i dalje mole za njega

19. mar 2013

U Rimu je svečano ustoličen novi poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo. On je primio „ribarov prsten“ i papski ogrtač – „palijum“, na početku mise na Trgu svetog Petra u Vatikanu, kojoj pisustvuju stotine hiljada ljudi. Grupa kardinala zatim je prišla papi Franji i zaklela mu se na vernost.

“Obraćam se svim vođama, svima koji imaju odgovornost u ekonomskom i društvenom životu: budimo pažljivi prema stvorenjima, okolišu i drugim ljudima. Nemojmo oko sebe ostavljati nered i dopustiti da uništenje prati naš put!“, poručio je papa Franjo u svom prvom obraćanju nakon ustoličenja.

Ustoličenju prvog pape jezuite prisustvovale su brojne crkvene i državne delegacije,  predstavnici 180 država među kojima potpredsednik SAD Džozef Bajden, nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednik Francuske Fransoa Oland, predsednica Brazila Dilma Rusef, predsednik Meksika Enrike Penja Nieto, predsednik EU Herman van Rompej, predsednik Evropske komisije Žoze Manul Barozo, španski premijer Marijano Rahoj…

Iz regiona ceremoniji su prisustvovali predsednici Slovenije Borut Pahor, Srbije Tomislav Nikolić i Hrvatske Ivo Josipović, premijer Crne Gore Milo Đukanović, kao i hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić.

Prvi put u poslednjih gotovo hiljadu godina inaugaracionoj ceremoniji prisustvovao je vaseljenski patrijarh Vartolomej, kao i predstavnici gotovo svih pravoslavnih crkava.

Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) predstavljao je arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, koji je i administrator Eparhije buenosajreske i Južno-centralno američke, a Rusku pravoslavnu crkvu „drugi čovek“ te crkve, mitropolit volokolamski Ilarion Alfejev, zadužen za spoljne poslove.

Ceremonija je obavljena na dan katoličkog praznika Svetog Josifa koji je istovremeno i imendan bivšeg pape Benedikta XVI koji, međutim, neće prisustvovati inauguraciji.

Prva među zvanicama koja je stigla u Rim bila je predsednica Argentine, sunarodnica novoizabranog pape Kristina Fernandes Kirhner sa kojom je papa Franjo sastao u svom privremenom stanu u Rimu.

Novi poglavar Rimokatoličke crkve je, uoči ustoličenja, uputio prvu „tviter“ poruku u kojoj je vernike pozvao da se i dalje mole za njega. „Dragi prijatelji, zahvaljujem vam od srca, tražim od vas da i dalje molite za mene“, navodi se u poruci koju je potpisao papa. Reč je prvom „tvitu“ novog poglavara Rimokatoličke crkve koji je osvanuo na službenom „tviter“ profilu @Pontifex.

Papa Franjo, od kojeg se mnogo očekuje jer na mesto lidera katolika dolazi u vreme kada Crkvu potresaju različiti skandali – od pedofilije do „Vatiliksa“, odnosno curenja poverljivih informacija iz Vatikana – u svetu je dočekan kao skroman čovek koji će se zalagati za siromašne.

I njegovo ime, koje je prema sopstvenim rečima uzeo po ugledu na Franju Asiškog, zaštitnika siromaha, simbolizuje njegovu nameru da svoj pontifikat posveti upravo tom sloju ljudi.

Skromnošću je osvojio srca mnogih, ali ipak nije mogao da pobegne od kritika zbog nerazjašnjenih okolnosti njegovog delovanja u vreme brutalnog argentinskog „prljavog rata“ kada je, kako se tvrdi, bio blizak tadašnjem režimu.

Vatikan je, međutim, to više puta demantovao.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga