Ustavni sud sutra o zabrani Stroja

Ustavni sud Srbije bi trebalo sutra da odluči o predlogu Javnog tužilaštva za zabranu rada neonacističke organizacije "Nacionalni stroj".

01. jun 2011

 Predlog za zabranu rada „Nacionalnog stroja“ uvršten je u dnevni red sutrašnje sednice, nakon što je Ustavni sud 19. maja odložio raspravu i odlučivanje u tom predmetu.

Odlučivanje o zahtevu za zabranu neonacističke organizacije „Nacionalni stroj“ bila je odložena, jer je konstatovano da postoji potreba da se u tom predmetu rasprave još neke bitne činjenice.

U predlogu zabrane „Nacionalnog stroja“ navedeno je da ta grupa deluje kao tajna organizacija koja svoje aktivnosti koristi za izazivanje nacionalne i verske mržnje, suprotno Ustavu Srbije. Državno tužilaštvo Srbije uputilo je u oktobru 2008. godine inicijativu Ustavnom sudu Srbije za zabranu rada i delovanja te organizacije, prema inicijativi Ministarstva pravde.

U novembru 2005. godine 15 aktivista te neregistrovane neonacističke organizacije upalo je na antifašističku tribinu na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i vređalo prisutne povicima „Komunistički retardi“, „Ustaške sluge“ i „Jevrejske svinje“.

 Veće Okružnog suda u Novom Sadu osudilo je u novembru 2006. godine prvooptuženog u tom procesu Gorana Davidovića, zvanog Firer, na godinu dana zatvora zbog širenja verske, nacionalne i rasne mržnje. Davidović je bio u bekstvu, a Srbiji su ga izručile nemačke vlasti 29. aprila 2010. godine i on je upućen na izdržavanje kazne u Kazneno-popravni zavod Sombor. Ostali optuženi su osuđeni na kazne u rasponu od uslovnih do osam meseci zatvora zbog ugrožavanja sigurnosti.

Skupština Vojvodine je, takođe, u decembru 2005. usvojila zaključak kojim se od Vlade Srbije traži zabrana svih neonacističkih, rasističkih i klerofašističkih grupa i organizacija na teritoriji Srbije. Podsetimo, MUP je još 2005. godine Stroj okarakterisao kao neonacističku, a Obraz i njima slične kao klerofašističke.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga