Ustavni sud odbacio predlog za zabranu SNP Naši

Ustavni sud saopštio da ovi ekstremisti ne žele kršiti Ustavom zajemčena ljudska ili manjinska prava, niti izazivati rasnu, nacionalnu ili versku mržnju?!

15. nov 2012

Ustavni sud Srbije je danas odbacio predlog republičkog tužilaštva da se zabrani rad udruženja građana „Srpski narodni pokret 1389“ iz Beograda i „SNP Naši“ iz

Aranđelovca.

Na sajtu suda je objavljeno da je sud odbacio i predlog da se zabrani rad udruženja građana „SNP Naši 1389“.

Sud je analizom programa i aktivnosti tih udruženja utvrdio da u konkretnom slučaju nisu ispunjeni Ustavom propisani uslovi za zabranu rada „SNP 1389“ i „SNP Naši“ i da nije potvrđena osnovanost tvrdnje Republičkog tužilaštva da ta udruženja ugrožavaju ustavni poredak.

„Takva ocena suda temelji se na stanovištu da zabrana rada udruženja mora predstavljati nužnu meru demokratskog društva. U tom kontekstu sud ukazuje da ova mera predstavlja poslednji odbrambeni akt demokratskog društva kada delovanje i aktivnosti udruženja i njegovih članova krajnje ozbiljno i intenzivno krše Ustavom zajemčena prava i slobode tako da se njima na nesumnjiv način želi ostvariti nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajemčenih ljudskih ili manjinskih prava ili izazivanje rasne, nacionalne ili verske netrpeljivosti“, istakao je sud u obrazloženju.

Stoga je, kako je navedeno, sud stanovišta da je meru zabrane moguće izreći tek kada se pouzdano utvrdi da sve prethodno preduzete mere nadležnih državnih organa nisu sprečile kontinuirano delovanje udruženja i njegovih aktivnosti usmerenih na ostvarenje Ustavom zabranjenih ciljeva.

Republičko tužilaštvo je u aprilu od Ustavnog suda zatražilo zabranu registrovane organizacije SNP 1389 koju predstavlja Miša Vacić, i zabranu neregistrovanih organizacija SNP Naši iz Aranđelovca i SNP Naši 1389.

Kao razlog za to tužilaštvo je navelo da je delovanje tih organizacija usmereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje Ustavom zajamčenih prava i izazivanje nacionalne, verske, rasne i seksualne mržnje i diskriminacije.

(Beta)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga