Ustavni sud BIH: Zabranom kretanja prekršena građanska prava

Odluka Ustavnog suda je doneta po prijavi građana

22. apr 2020

Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas je doneo odluku da su zabranom kretanja mladjima od 18 godina i starijima od 65 godina u Federaciji BiH, zbog epidemije korona virusa, prekršena gradjanska prava.

Ustavni sud BiH je zaključio da su naredbama Federalnog štaba Civilne zaštite od 20. marta i 27. marta o tome, prekršeni pravo na slobodu kretanja definisano Ustavom BiH, i Evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Naloženo je Vladi Federacije BiH i Federalnom štabu Civilne zaštite da u roku od pet dana od dana prijema ove odluke, usklade naredbu Federalnog štaba Civilne zaštite od 27. marta sa standardima iz Ustava BiH i Evropske konvencije.

Vladi Federacije BiH i Federalnom štabu Civilne zaštite naloženo je da u roku od tri dana obaveste Ustavni sud o sprovodjenju naloga iz ove odluke.

Po mišljenju Ustavnog suda, osporene mere ne ispunjavaju „zahtev proporcionalnosti“, odnosno iz osporenih naredbi se ne vidi na čemu su zasnovane procene Federalnog štaba Civilne zaštite da sporne grupe na koje se mere odnose, imaju veći rizik da će se zaraziti ili preneti zarazu Covidom 19.

Dalje je ocenjeno da nisu razmatrane mogućnosti uvodjenja blažih mera, ako takav rizik opravdano postoji, a uvedena ograničenja nisu striktno vremenski ograničena, niti je utvrdjena obaveza njihovog redovnog preispitivanja kako bi se osiguralo da traju samo onoliko koliko je to „neophodno“.

Odluka Ustavnog suda je doneta po prijavi gradjana.

(Beta, Foto: Pixabay)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Državne jasle
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga