Uspostavlja se Informativni centar ICTY-a u Sarajevu

Sudac Fausto Pocar je izjavio kako je bitno što će nakon dvadesetogodišnjeg rada na prikupljanju različitih materijala, ti materijali biti dostupni sada i javnosti, a ne samo istraživačima i historičarima

30. nov 2016

Memorandum o razumijevanju između Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Grada Sarajeva, na temelju kojeg će biti uspostavljen Informativni centar ICTY-ja u Sarajevu, predstavljen je danas u sarajevskoj Vijećnici.

Sudac Fausto Pocar je izjavio kako je bitno što će nakon dvadesetogodišnjeg rada na prikupljanju različitih materijala, ti materijali biti dostupni sada i javnosti, a ne samo istraživačima i historičarima.

Po njegovim riječima, bitno je da će tim materijalima sada, kroz Informacijski centar, imati pristup i populacija na koju je rat direktno utjecao „i da će kroz sve te materijale moći da se vide, ne samo konkretne, finalne presude nego i sjećanja i svjedočenja ljudi koji nam konkretno govore o istini, o onome što se desilo“.

Pocar je istaknuo da je centar u Sarajevu za sada jedini, ali je ideja da imaju više sličnih centara i u BiH i u regiji – u Hrvatskoj i u Srbiji.

Najavio je da će još jedan centar biti u Srebrenici, „on još uvijek nije dovršen, ali će biti uspostavljen“.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga