Usojena Beogradska deklaracija

Parlamentarna skupština OEBS-a pozdravila je danas, u Beogradskoj deklaraciji, hapšenje haškog optuženika Ratka M…

10. jul 2011

Parlamentarna skupština OEBS-a pozdravila je danas, u Beogradskoj deklaraciji, hapšenje haškog optuženika Ratka Mladića i njegovo izručenje Haškom tribunalu.U deklaraciju su uvršćene i 23 rezolucije među kojima je i rezolucija Srbije o borbi protiv trgovine ljudskim organima.
U preambuli deklaracije navedeno je da su se parlamentarci okupili u Beogradu kako bi razmotrili dostignuća i izazove u vezi s bezbednošću i saradanjom, a naročito jačanje efektivnosti i efikasnosti te organizacije koja okuplja 56 zemalja.

U poglavljima jedan, dva i tri navedene su redom deklaracije i preporuke Odbora za politička pitanja i bezbednost, Odbora za ekonomska pitanja, nauku, tehnologiju i životnu sredinu i Odbora za demokratiju, ljudska prava i humanitarna pitanja, namenjene narednom Ministarskom savetu ove organizacije u Viljnusu, u decembru ove godine.

Politički odbor OEBS-a je, između ostalog, pozdravio hapšenje haškog optuženika Ratka Mladića i njegovo prebacivanje u Tribunal, gde će se suočiti s optužbama za genocid, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine.

U izjavi pod tačkom 13. pozdravljeni su oni koji su godinama radili da bi Mladića priveli pravdi i na taj način pružili utehu preživelim žrtvama, doprineli regionalnoj stabilnosti i pomirenju, unapredili izglede za evropske integracije i podstakli na dalje napore kako bi pravdi bili privedeni odgovorni za zločine počinjene tokom sukoba na Zapadnom Balkanu.

Izražena je i zabrinutost zbog povećane tenzije u Nagorno-Karabahu i pozvano na pojačane političke napore u okviru OEBS-a kako bi bili rešeni zamrznuti sukobi u toj oblasti, kao i u Moldaviji i Gruziji.

(B92)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga