Uskoro spomenik Nemcima, žrtvama logora u Bačkom Jarku?

Bela Čorba: Na osnovu matičnih knjiga umrlih, u Bačkom Jarku živote su izgubili blizu 6.500 logoraša, među njima oko hiljadu dece

11. okt 2013

Pod vođstvom predstavnika organizacije podunavskih Švaba Roberta Lara kod improvizovanog spomen-obeležja u Bačkom Jarku okupili su se nekadašnji internirani Nemci, njihovi rođaci i potomci žrtava da bi položili cveće u čast nekoliko hiljada žrtava nemačke, mađarske i druge nacionalnosti, koji živote izgubili u logoru u Bačkom Jarku između 1944. i 1946.

U obraćanju okupljenima, koji su stigli autobusom iz Nemačke, predsednik skupštine-opštine Temerina Andraš Gustonj izjavio je da će lokalna samouprava verovatno uskoro doneti odluku o odobravanju podizanja dostojanstvenog spomen obeležja u čast žrtvama. Predsednik temerinske organizacije Saveza vojvođanskih Mađara Čaba Čeke takođe je potvrdio ovu nameru, podsećajući da prethodnih godina politička situacija nije omogućavala podizanje spomen obeležja.

Predsednik Demokratske stranke vojvođanskih Mađara Bela Čorba istakao je da na osnovu matičnih knjiga umrlih, u Bačkom Jarku živote su izgubili blizu 6.500 logoraša, među njima oko hiljadu dece. Većina žrtava su Nemci, ali među žrtvama ima i oko 300 Mađara.

(Vajdasag Ma) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga