- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Uskoro prvi nalazi mađarsko-srpske komisije o Drugom svetskom ratu

U prvoj polovini marta javnost će biti upoznata sa prvim rezultatima rada Mešovite srpsko-mađarske komisije istoričara koja treba da istraži zločine počinjene od 1941. do 1948. godine, najavio je kopredsednik te komisije sa mađarske strane, akademik Ferenc Glac.

Glac je za današnji novosadski Mađar so (Magyar szo) rekao da će tada istraživači sa srpske strane predočiti prve liste žrtava i mape, i konstatovao da je saradnja sa srpskim kolegama „odlična”.

Mađarsko-srpska akademska mešovita komisija formirana je pre 13 meseci.

„Danas smo već u situaciji da kada neko prikaže papir koji smo potpisali ili srpski kopredsednik komisije akademik Vojislav Stanovčić ili ja, da su u svim arhivima u Srbiji istraživačima na usluzi na najevropskiji način. To predstavlja veliki korak napred”, ocenio je Glac.

Prema njegovim rečima, biće potrebno “mnogo godina” da se pregleda 10.000 dužnih metara pisanog materijala i dokumenata.

„Da bismo se pomirili, potrebno je najpre sahraniti mrtve i pružiti pravdu mrtvima na obe strane. Budućnost ne može biti shvaćena kao nastavak prošlosti. Drugi svetski rat jednom treba okončati”, poručio je Glac.

(Magyar szo)

Podelite ovu stranicu!