Uskoro novi zakon o savetima nacionalnih manjina

Meho Omerović je precizirao da zakon mora da se promeni, jer je u praksi pokazao niz manjkavosti

28. mar 2013

Srbija bi na jesen trebalo da dobije novi Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, izjavio je danas predsednik Odbora Skupštine Srbije za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović.

On je novinarima na konferenciji „Unapređenje saradnje između državnih organa i nacionalnih saveta nacionalnih manjina“ u Palati Srbija rekao da bi za dva do tri meseca trebalo da bude završen tekst izmena i dopuna važećeg zakona iz 2009. što bi trebalo da bude rezultat konsenzusa svih 19 nacionalnih saveta nacionalnih manjina u Srbiji.

Omerović je precizirao da zakon mora da se promeni, jer je u praksi pokazao niz manjkavosti, koji se pre svega odnose na način biranja članova nacionalnih saveta, njihovih mandata i obaveza koje imaju prema onima koji su ih izabrali.

„Izbor i način izbira rukovodstva saveta i funkcionisanja saveta do sada je bio problem, jer obični ljudi, članovi manjinskih zajednica, nisu znali kako se troše sredstva koje je država godišne daje za njih, a kojima raspolaže predsednik nacionalnog saveta“, rekao je on dodajući da je često o svemu odlučivao jedan čovek koji je imao „potpis, pečat i novac“.

Omerović je rekao da se država neće mešati u to kakav će model izbora članova saveta biti utvrđen ali je istakao da se moraju uvažiti potrebe i velikih i malih nacionalnih manjina.

Naglasio je da bi novi zakon trebalo da se usvoji do kraja godine, jer 2014. ističu mandati najvećem broju članova saveta, „pa ne bi trebalo utvrđivati pravila igre u godini izbora“.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga