Uskoro 1. Pančevo film festival

Pančevo će tokom četiri dana postati grad-festival, čija će publika imati prilike da uživa u dva takmičarska i dva revijalna programa, kao i u pratećim sadržajima festivala

19. avg 2014

Pančevo Film festival (PAFF), koji će prvi put biti održan od 3. do 7. septembra, prikazaće pedesetak svetskih filmova, dokumentarnih, igranih, eksperimentalnih i film eseja, kratkog, srednjeg i dugog metra.

Zahvaljujući PAFF-u i projekcijama na više lokacija u gradu, Pančevo će tokom četiri dana postati grad-festival, čija će publika imati prilike da uživa u dva takmičarska i dva revijalna programa, kao i u pratećim sadržajima festivala (koncerti, tribine, predavanja, izložbe).

Jedan od dva takmičarska programa je selekcija međunarodnih kratkometražnih filmova “Rani radovi”, koja se sastoji od 20 naslova iz celog sveta u izboru nagrađivanih mladih reditelja Stefana Ivančića i Ognjena Glavonića.

Selekcija je, prema navodima organizatora, fokusirana na mlade autore koji su učestvovali i osvajali nagrade na najznačajnijim svetskim festivalima, kao što su Kan, Venecija, Lokarno, Berlin, FID Marsej ili Oberhauzen, a biće prikazana u dvorani “Apolo”.

Tematski, ovogodišnji izbor filmova usmeren je, i na različite načine istražuje, probleme odrastanja, mladosti, života i odnosa mladih ljudi, dece, tinejdžera. Izabrani filmovi nastali su u različitim sistemima i uslovima i, u skladu sa tim, snimani su i mobilnim telefonom, GoPro kamericom, foto aparatima…

U selekciji učestvuje čak pet domaćih filmova – “Divan dan za bananaribe” Stefana Maleševića, “Dosta dobra lamperija” Rastka Petrovića, “IMG_0048” Nenada Tesle, “Koliko je meni u stvari” Isidore Veselinović i francusko-bosansko-srpska produkcija “Višak vjetra” Daneta Komljena.

U selekciji su i tri filma iz drugih delova bivše Jugoslavije – hrvatski “Terarij” Hane Jušić, “Tlo pod nogama” Sonje Tarokić i crnogorski “Zakloni” Ivana Salatića, koji sa Komljenovim filmom učestvuje i u takmičarskom programu 20. Sarajevo Film Festivala.

Žiri PAFF-a činiće grupa od 16 pančevačkih srednjoškolaca, a u donošenju odluke o nagradi – statuete “Dimnjak”, pomagaće im poznati profesionalac iz sveta filma.

Cilj PAFF-a je promocija nezavisne autorske kinematografije, kao i filmova visokobudžetne produkcije koji neguju originalan i kinematografski uzbudljiv pristup narativu, formi, strukturi i estetici. Jedna od misija tog festivala je i da predstavi, istraži i proširi ideje i pitanja šta sve kinematografija danas može da bude i uradi, kao i da, kroz prisustvo mladih talentovanih autora na festivalu, promoviše i pruži podršku novoj generaciji filmskih umetnika.

Edukativni program PAFF-a sastojaće se od desetak panela, tribina, razgovora i predavanja namenjenih studentima i srednjoškolcima, koje će održati gosti festivala: filmski umetnici, novinari, teoretičari, kritičari, predstavnici filmskih akademskih institucija i drugi umetnici i kulturni radnici. Zahvaljujući tome, publika PAFF-a, posebno ona najmlađa, imaće priliku da od samih autora čuje i nauči kako, zašto i na koji način se filmovi prave. Najvažnije, kako ističu organizatori, naučiće kako se filmovi čitaju, gledaju i vole.

Festival organizuje udruženje građana “Pančevo Film Festival”, a umetnički direktor je Ognjen Glavonić, koselektor sa Stefanom Ivančićem.

Partneri su: Kulturni centar Pančeva i Dom omladine Pančevo, a pokrovitelj Grad Pančevo i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

*Filmovi koji čine selekciju “Rani radovi”:

BESHIVHEY HAYOM (In Praise of the Day) – Oren Adaf – Izrael – 2013 – 20 min.
DIVAN DAN ZA BANANARIBE (A Fine Day for Bananafish) – Stefan Malešević – Srbija – 2014 – 25 min.
DOSTA DOBRA LAMPERIJA (Real Good Paneling) – Rastko Petrović – Srbija – 2013 – 24 min.
ERDBEERLAND (Maybes) – Florian Pochlatko – Austrija – 2012 – 33 min.
FORASTERO (Foreigner) – Lucía Ferreyra – Argentina – 2013 – 18 min.
IMG_0048 – Nenad Tesla – Srbija – 2012 – 17 min.
KOLIKO JE MENI U STVARI (Why Am I So) – Isidora Veselinović – Srbija – 2014 – 26 min.
LA ESTANCIA – Federico Adorno – Paragvaj – 2014 – 14 min.
LA GRENOUILLE ET DIEU (When It Lifts Its Little Eyes Up) – Alice Furtado – Francuska/Brazil – 2014 – 20 min.
PROVINCIA – György Mór Kárpáti – Mađarska – 2014 – 21 min.
SHOPPING – Vladilen Vierny – Francuska/Nemačka – 2013 – 9 min.
STONE CARS – Reinaldo Marcus Green – SAD/Južna Afrika – 2014 – 14 min.
TERARIJ (Terrarium) – Hana Jušić – Hrvatska – 2012 – 25 min.
THIS IS THE WAY – Giacomo Abbruzzese – Francuska – 2014 – 27 min.
TLO POD NOGAMA (On Shaky Ground) – Sonja Tarokić – Hrvatska – 2014 – 29 min.
TÔI QUÊN RỒI! (I Forgot!) – Eduardo Williams – Francuska – 2014 – 28 min.
UN PENSIERO KALASNIKOV (A Kalashnikov Thought) – Giorgio Bosisio – Italija/Velika Britanija – 2013 – 21 min.
VIŠAK VJETRA (A Surplus of Wind) – Dane Komljen – Francuska/Bosna i Hercegovina/Srbija – 2014 – 25 min.
WEDDING DUET – Goran Mihailov – Rumunija – 2012 – 19 min.
ZAKLONI (Shelters) – Ivan Salatić – Crna Gora – 2014 – 24 min.

(SEEcult)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga