USAID nam dao 663 miliona dolara

SAD je najveći pojedinačni donator koji pomaže Srbiji a njena agencija USAID danas je svečano obeležila deceniju saradnje sa našom zemljom

02. nov 2011

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), koja je u proteklih 10 godina u Srbiju investirala 663 miliona dolara, obeležila je danas pet decenija postojanja i deceniju saradnje sa Srbijom.

„Od 810 miliona dolara koje je američka vlada uložila u Srbiju tokom prethodnih 10 godina, 663 miliona je usmereno kroz USAID“, rekao je na proslavi u beogradskom Domu omladine otpravnik poslova američke ambasade u Srbiji Li Licenberg.

Direktorka misije USAID-a Suzan Fric kazala je da su SAD najveći pojedinačni donator koji pomaže Srbiji i dodala da se danas proslavlja i uspeh partnerstva sa Vladom Srbije, nevladinim organizacijama, firmama i građanima Srbije.

Od 1961, USAID – glavna razvojna agencija američke vlade – pomaže zemljama da se oporave od katastrofa, izbore sa glađu i upuste u demokratske reforme. USAID je osnovao američki predsednik Džon Kenedi 3. novembra 1961. godine. 

U Srbiji, USAID je pomogao osnivanje Centara za pomoć građanima u 32 opštine koji kao „jedan šalter za sve” služe građanima da brže dobiju građevinske dozvole. USAID je pomogao obnovu bankarskog sistema u zemlji, a nedavno je pružio garancije za izdavanje prvih municipalnih obveznica u Srbiji. USAID je zagovarao usvajanje zakona i politika koje su ojačale pravosuđe i vladu i zalagao se da žene, etničke manjine i mladi postanu deo političkog procesa.

Potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović izrazila je zadovoljstvo što su USAID i Vlada Srbije u svoje odnose ugradili dugoročno i kvalitetno partnerstvo.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga