Urugvaj prvi legalizirao trgovinu marihuanom

Urugvaj je postao prva zemlja na svijetu koja je legalizirala i uzgoj i prodaju i konzumiranje marihuane što je pionirski socijalistički eksperiment

11. dec 2013

Urugvaj je postao prva zemlja na svijetu koja je legalizirala i uzgoj i prodaju i konzumiranje marihuane što je pionirski socijalistički eksperiment kojeg će pažljivo pratiti druge latinoameričke države u kojima se raspravlja o legalizaciji droga.

Zakon, koji je u Senatu prošao s 16 glasova za i 13 protiv, regulira uzgoj, distribuciju i konzumaciju marihuane i cilj mu je oduzeti taj posao narkokartelima u toj maloj srednjoameričkoj državi. Pobornici zakona, od kojih su neki pušili džointe, okupili su se ispred Kongresa držeći u rukama zelene balone, zastave Jamajke kao podsjetnik na Boba Marleya i transparent: Kultiviranjem sloboda, Urugvaj raste.

Potrošači kanabisa moći će kupiti maksimalno 40 grama mjesečno u ovlaštenoj apoteci pod uvjetom da u Urugvaju imaju prijavljeno stalno boravište, da su stariji od 18 godina i da su u vladinom registru koji će pratiti trgovinu drogom.

Konzumiranje marihuane i do sada je bilo legalno u Urugvaju ali ne i uzgoj i prodaja droge. Već su neke zemlje u svijetu dekriminalizirale posjedovanje marihuane a Nizozemska dozvoljava njezinu prodaju u coffee shopovima.

Nekoliko zemlja poput Kanade, Nizozemske i Izraela dozvoljava uzgoj marihuane u medicinske svrhe. Urugvaj je jedna od najsigurnijih latinoameričkih zemalja u kojoj je malo nasilja vezanog uz narkokriminal poput onog koji odnosi živote u Kolumbiji ili Meksiku. Prema anektama 58 posto Urugvajaca ipak se protivi legaliziranju uzgoja i prometa marihuanom.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga