Uručenjem nagrada Radetu Šerbedžiji i Puriši Đorđeviću počeo 49. FEST

"Ponosan što sam deo sjajne kinematografije Južnih Slovena koji su se nekada zvali Jugosloveni"

07. maj 2021

Uručenjem nagrada glumcu Radetu Šerbedžiji i reditelju Puriši Đorđeviću večeras je u Beogradu svečano otvoren 49. Međunarodni filmski festival (FEST).

Nakon uručenja nagrada u Centru Sava pušten je film „Veliko iskopavanje“.

Šerbedžiji i Đorđeviću su dodeljene počasne festivalske nagrade „Beogradski pobednik“, za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Đorđević je rekao da snima film i publici poručio da će se videti i sledeće godine na FEST-u.

Šerbedžija je prilikom uručenja nagrade kazao da je ponosan što je deo „sjajne kinematografije Južnih Slovena“.

„Južnih Slovena koji su se nekada zvali Jugosloveni i ovog FEST-a koji je nastao kada je jugoslovenski film bio jedan od najživljih i najprepoznatljivijih u svetu“, rekao je Šerbedžija.

On je ocenio da je FEST, kada je nastao, bio priznanje zemlji predvodnici bloka nesvrstanih u svetu, i da je „spajao zaraćene strane Istoka i Zapada“.

FEST, koji organizuje Centar beogradskih festivala (CEBEF), trajaće do 16. maja, a projekcije će biti u salama Centra Sava, Kombank dvorane, Doma omladine Beograda i bioskopa Sinepleks galerija.

Premijerno će biti prikazano 70 filmova najnovije svetske, evropske i domaće kinematografije u sedam selekcija, saopštili su organizatori.

Festival se ove godine održava pod sloganom „Povratak u budućnost“, sa namerom da kao najveća i nadaleko poznata filmska manifestacija u zemlji i regionu, doprinese ponovnom oživljavanju bioskopskog platna i povratku filmske publike u bioskope, navodi se u saopštenju.

U glavnom takmičarskom programu naći će se 18 filmova iz 12 zemalja, među kojima su Tunis, Iran, Nemačka, Italija, Srbija, Argentina, Francuska, SAD, Turska, Madjarska, Hrvatska i Slovenija.

Među njima su i tri domaća ostvarenja, „Oaza“ režisera i scenariste Ivana Ikića, „Živ čovek“ Olega Novkovića, za koji je scenario napisala Milena Marković, i film „Lihvar“ Nemanje Ćeranića, po scenariju Strahinje Madžarevića.

U toj selekciji će biti prikazano i ostvarenje „Čovek koji je prodao svoju kožu“ tuniske rediteljke Kauter Ben Hanije, koje se našlo u užem izboru za Oskara van engleskog govornog područja.

Žiri glavnog takmičarskog programa čine glumac Igor Đorđević, reditelj Dane Komljen, grčki reditelj i scenarista Zaharias Mavroeidis, glumica Dubravka Kovjanić i bosanskohercegovačka rediteljka Ines Tanović.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Rezolucija
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga