Ursula von der Leyen nova čelnica Evropske komisije

"Centralna i Istočna Evropa treba da dobiju jake portfelje u Komisiji"

16. jul 2019

Ursula von der Leyen je i formalno imenovana za predsednicu Evropske komisije. Za njen izbor je glasalo 383 evropskih zastupnika, 327 je bilo protiv, a 22 uzdržanih.

Von der Leyen je obećala „ujedinjenu i jaku“ Evropsku uniju (EU) nakon što je usko potvrđena od strane Evropskog parlamenta.

„Poverenje koje ste mi ukazali je poverenje koje ste ukazali Evropi. Vaše poverenje u ujedinjenu i jaku Evropu, od istoka do zapada, od juga prema severu“, rekla je ova nemačka konzervativna političarka. „To je velika odgovornost i moj posao počinje sada.“

„Radimo zajedno konstruktivno, jer je nastojanje ujedinjena i jaka Evropa“, rekla je Von der Leyen, koja 1. novembra preuzima novu funkciju.

Inače, Ursula von der Leyen je kritikovana zbog načina na koji je predloženo njeno ime za ovu funkciju, jer nije bila prisutna u predizbornoj evropskoj kampanji, niti je bila među kandidatima koji su evropskim glasačima predstavljeni kao potencijalni predsednici Evropske komisije (spitzenkandidaten).

Do sada se nije desilo da glasanje za kandidata za najvišu evropsku funkciju prolazi kroz ovoliku zategnutost, ali i ozbiljne kritike velikog broja evropskih zastupnika.

Među važnijim igračima u Evropskom parlamentu, zeleni koji su doživeli znatan rast u proteklim izborima, ranije su rekli da neće glasati za njeno imenovanje. Glas protiv su najavile i ekstremna levica i desnica. Ostale važne grupacije uključujući i liberale su rekle da će glasati za kandidatkinju.

Von der Leyen, Nemica rođena u Briselu, majka sedmoro dece i, kako je poznanici nazivaju, „mini-Merkel“, je prva žena koja će voditi najvažniju evropsku instituciju.

Nakon ovog glasanja sledi formiranje novog kabineta Evropske komisije.

Adekvatni broj žena

Ova institucija ima 28 komesara, isto koliko Evropska unija ima članica. Svaka država predlaže po jednog komesara.

Predsednica odlučuje da li prihvata načelne predloge. Ursula von der Leyen je već najavila da, ako nema dovoljnog broja žena među predloženim kandidatima, ona „neće oklevati da traži nova imena“ od država članica.

Za sada je samo Austrija formalno predložila Johannesa Hahna za još jedan mandat u Evropskoj komisiji. Holanđanin Frans Timmermans kao i Dankinja Margaret Vestager predstaviće svoje države i biće istovremeno „najviše rangirani potpredsednici“ Evropske komisije.

To je nova terminologija za staru funkciju a koja predstavlja neku vrstu moralne kompenzacije za krah projekta spitzeknadidata budući da su oboje bili predstavljeni u ime svojih politčkih grupacija za kandidate za čelo Evropske komisije.

Status podpredsednika (bez ranga) u Evropskoj komisiji po automatizmu ima i visoki predstavnik za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost EU, a u ovom mandatu to će biti Španac Joseph Borell.

„Centralna i Istočna Evropa treba da dobiju jake portfelje u Komisiji“

Novoizabrana predsednica Europske komisije Ursula fon der Lajen rekla je večeras posle izbora da Centralnoj i Istočnoj Evropi treba da pripadnu jaki portfelji unutar Komisije da bi se pokazalo da ti delovi EU nisu marginalizovani. „Za mene je važno da se odrede komesari koji će zasigurno imati jake portfelje da bi bilo jasno da su Istok i Centralna Evropa prikladno raspodeljeni“, rekla je Fon der Lajen na konferenciji za novinare u zgradi Evropskog parlamenta u Strazburu posle izbora, prenosi Hina.

Najviši položaji u evropskim institucijama pripali su zapadnoj Evropi. Predsednica Komisije je Nemica, kandidat za visokog predstavnika za spoljnu i bezbednosnu politiku Španac Žozep Barel, kandidatkinja za predsednicu Evropske centralne banke Francuskinja Kristin Lagard, predsednik Evropskog parlamenta Italijan David Sasoli, a Holandjaninu Fransu Timermansu, koji je bio glavni kandidat socijaldemokrata za predsednika EK i Dankinji Margarete Vestager, glavnoj kandidatkinji liberala za EK, obećani su visoki položaji u Evropskoj komisiji.

Fon der Lajen je rekla da je „odlučna“ u postizanju dobre geografske raspodele preostalih visokih funkcija.

Na pitanje hoće li potvrditi predložene komesare iz zemalja, poput Italije, u kojima na vlasti nisu proevropske stranke, Fon der Lajen je izbegla odgovor.

„Evropa je potrebna u ovom okruženju koje se menja. Bolje delujemo kada delujemo zajedno. Niko od nas pojedinačno neće biti uspešan kada se sam suočava s problemima“, rekla je i dodala da je „tražiti kompromise uvek teško“.

Zaključila je odgovor tvrdnjom da je svetu potrebna „jaka Evropa“, a da će sastav Komisije biti prikladan tom zadatku.

Novinarka Fajnenšal tajmsa je upitala hoće li Fon der Lajen imati većinsku podršku posle odlaska britanskih poslanika.

„Radiću sa proevropskim strankama za stabilnu većinu. I pre je bilo teško naći stabilnu većinu“, kazala je ona.

Ursula fon der Lajen predstavila je ranije danas u Evropskom parlamentu svoju viziju EU angažovane u borbi protiv klimatskih promena, posvećene zaštiti evropskih vrednosti i demokratije, odlučnoj u borbi za rodnu ravnopravnost.

Nemačka kancelarka Angela Merkel čestitala je navodeći da se radi o „ubedjenoj i uverljivoj“ Evropljanki. Merkel je rekla da će sa njom prvi put na čelu Evropske komisije biti žena i posle 50 godina jedan nemački državljanin na čelu izvršnog tela Unije.

Ursula fon der Lajen je prethodno kao članica nemačke Hriščansko demokratske unije (CDU) obavljala nekoliko ministarskih funkcija. Od 2005. do 2009. bila je nemačka ministarka porodice, od 2009. do 2013. ministarka rada, dok je 2013. postala ministarka odbrane.

(Slobodna Evropa, Beta / foto Laurence Chaperon)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga