URS skriva podatke o novcima za kampanju

URS u čak 13 opština i gradova ne dozvoljava uvid u to šta su potrošili na ubeđivanje glasača

04. jan 2013

Ujedinjeni regioni Srbije apsolutni su lider u sakrivanju finansija potrošenih u predizbornoj kampanji. Po spisku stranaka koji je objavila Agencija za borbu protiv korupcije, vidi se da URS u čak 13 opština i gradova ne dozvoljava uvid u to šta su potrošili na ubeđivanje glasača.

Regionaši izveštaje nisu podneli, između ostalog, u Beogradu, Zrenjaninu, Vranju, Valjevu, Loznici, Nišu, Kraljevu… Za Dinkićevom strankom, ali čak za devet opština manje, kaska Jedinstvena Srbija Dragana Markovića Palme. Prijave će uskoro biti podnete protiv ukupno 40 partija u 23 grada.

Agencija za borbu protiv korupcije je, osim protiv partija, prijave podnela i protiv čak 40 narodnih poslanika koji su zakasnili da podnesu spisak imovine koju poseduju. Iako su to u međuvremenu učinili, čekaju ih prekršajne kazne. Sedmoro narodnih poslanika uopšte nije prijavilo imovinu. U pitanju su: Petar Kuntić, Ljiljana Lučić, Zoran Pralica, Branko Ružić, Mirko Čikiriz, Aleksandar Čotrić i Žika Gojković.

Poslanici su imali šest meseci, od kada je konstituisana nova Skupština, da dostave imovinske karte. Oni koji to nisu učinili suočiće se s krivičnim prijavama.

Inače, po evidenciji Agencije, od ukupno 136 opština u Srbiji, 12 nije dostavilo podatke o broju izbornih lista, a u preostale 124 opštine ukupno ih je registrovano 1.229. Od toga, Agenciji je dostavljeno 619 izveštaja o troškovima izborne kampanje, nije dostavljeno 544 izveštaja, dok je 66 izveštaja tehnički neispravno.

Državni funkcioneri imaju još jedan rok za prijavu imovine. Svi kojima se tokom prošle godine imovina uvećala ili smanjila u iznosu većem od 4.000 evra imaju rok do kraja januara da Agenciji dostave sve promene, a protiv onih koji to ne učine biće podnete prekršajne prijave.

Poslanici su i u prošlim sazivima izbegavali obaveze prema Agenciji za borbu protiv korupcije. Većina je do sada koristila sporost pravosudnog sistema, ali je ipak bilo i kažnjenih.

Tako je Predrag Bubalo (DS S) do sada platio najveću kaznu: 50.000 dinara. Bivši ministar kulture Voja Brajović je morao da plati 25.000 dinara, a njegov kolega Nebojša Bradić 30.000. Milutin Mrkonjić, Žarko Obradović, Rasim Ljajić, Saša Dragin i još desetak funkcionera dobili su prekršajne prijave još početkom prošle godine, ali do sada nisu pravosnažno osuđeni.

(Dnevnik/Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga