Urbanistički haos u Novom Sadu: Zbogom sunce, zbogom beli danče

"Sećate li se uređenih prostora dečjih igrališta, parkova, zelenila, parking mesta… Umesto toga, sada se bezbrižno proizvodi urbanistički haos. Uz sasluženje građana"

06. nov 2021

Zbogom sunce, zbogom beli danče, iz naših zatvorskih ćelija – više nikad vas nećemo videti!

Još jedino ta jadikovka ostaje nesrećnim stanarima, čiju su zgradu u Novom Sadu bukvalno u zatvor lišen sunca i dnevne svetlosti pretvorile monstrum zgrade sagrađene tik ispred nje. Da i ne govorimo o tome da su im cene stanova sigurno srozane za polovinu realnih – jer ko će kupiti stan do kojeg ne dopire sunce i gde je dnevna svetlost zbog rugobne zgrade ispred svedena na par sati dnevno?

Ovakav građevinski javašluk unesrećuje brojne stanare ranije planski podizanih zgrada u Novom Sadu. Sećate li se uređenih prostora dečjih igrališta, parkova, zelenila, parking mesta… Ali, sadašnje investitore, urbaniste i gradske očeve to ne zanima. Oni su korupcionaški povezani u devastaciji grada, u bezočnoj grabeži i pljački na račun uništavanja javnih dobara i životnih potreba. Bezbrižno proizvode urbanistički haos.

Istovremeno, ratni i poratni profiteri povezani sa kleronacionalistima na vlasti – umesto u zatvorima – žive na prestižnim lokacijama u superluksuznim stanovima do kojih sunce dopire sa više strana ili, još češće, u luksuznim vilama sa travnjacima, bazenima i saslužujućom poslugom.

Odatle galame o ugroženom srpstvu, kunu se u sveto Kosovo i Republiku Srpsku, kapom i šakom daruju crkvu, brane ćirilicu. A između sebe raozbručena banda govori: “Deri, brateee, samo deri nesuvislu stoku”.

I da vidite, dobro im ide! Decenijama. Grad je već odavno skoro sasvim izgubio dušu. I – kao cela država, narod – sve dublje tone u živo blato.

A narod? A građani? Da li još uvek ima građana u Novom Sadu? Obrisi građanske pobune viđeni su na Novom Beogradu, u Bloku 37, kada su pobunjeni građani sličan koruptivni idiotluk ovom novosadskom organizovanim protestima sprečili.

Dakle, nije sve do bande. Nešto je i do građanske (ne)svesti.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: PreCednik je prisutan
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga