Uputstvo za zaposlene u JKP Informatika: Nije gej nego peder

Nema kraja budalaštinama Treće Srbije

05. juna 2014

Zaposleni u Javom komunalnom preduzeću Informatika iz Novog Sada dobili su letak o pravilnoj upotrebi srpskog jezika u svakodnevnoj komunikaciji, na kojem između ostalog piše i da se na srpskom ne kaže „gej“ nego „peder“.

Kako je preneo novosadski informativni portal 021 (021.rs), zaposleni su obavešteni mejlom da letak mogu videti na sajtu firme koji se koristi u interne svrhe, odnosno samo za komunikaciju zaposlenih.

Letak pod nazivom „Jezik čuva granice“ sugeriše kako se strane reči koje su se već odomaćile u srpskom jeziku ovde izgovaraju.

Tako nije gej već je peder, nije sajt već je strana, nije pasvord već je lozinka, nije diler nego preprodavac, lider je vođa, nije hamburger već je pljeskavica, umesto brend može se reći robna marka, umesto fensi pomodarski, nije flajer, već je letak, i tako dalje.

JKP Informatika je u oktobru prošle godine sa Kulturnim centrom Novog Sada organizovala konkurs povodom Evropskog dana jezika, na kojem je za novu reč za pojam „digitalizacija“ pobedila reč „ubrojčavanje“.

Informatikom, kao i Kulturnim centrom, upravlja Treća Srbija, politička organizacija koja je nastala od bivših članova pokreta Dveri, a koju 021 naziva „interesnom grupom“.

(Autonomija/021

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga