UPSS: Sud potvrdio nezakonit rad Toplane u Nišu

Još jedna pobeda građana u Nišu

16. jun 2018

Prekršajni sud je presudio, po tužbi Udruženi pokret slobodnih stanara i vlasnika privatnih zgrada (UPSS), da su Javno komunalno preduyeće Gradska toplana iz Niša i njen bivši direktor odgovorni zato što, suprotno zakonu, nemaju zaključene pisane ugovore sa krajnjim korisnicima toplotne energije.

“Ova presuda je od izuzetnog značaja za sve korisnike toplotne energije. U svom obrazloženju sud konstatuje da su kupci, bez sklopljenih ugovora, evidentno oštećeni jer im je onemogućeno da se izjasne o tome da li žele ili ne uslugu grejanja. Oštećeni su i jer nisu u mogućnosti da utvrde na koji način se utvrđuje obračun i način isporuke toplotne energije. Takođe, korisnici su oštećeni uključenjem trećeg lica, JKP Objedinjena naplata, čime trpe štetu, jer su prinuđeni da plaćaju nametnutu ‘uslugu’ o čemu se nisu izjasnili, a što je zakonska obaveza”, saopštio je UPSS.

Dodaje se da time tvrdnja UPSS-a, na osnovu analiza koje je sproveo, da su korisnici toplotne energije oštećeni u toku tri godine za najmanje milijardu dinara, polako dobija zakonsku potvrdu.

Navodi se da je Prekršajni sud ukazao i na bahato ponašanje poslovodstva toplane, te da je direktor bio svestan da nečinjenjem mogu nastupiti zabranjene posledice i da je olako držao da ih može sprečiti ili da one neće nastupiti.

“UPSS ide dalje! Samovolja i bahato ponašanje radi činjenja štete korisnicima toplotne energije se mora zaustaviti! pričinjena šteta se mora nadoknaditi korisnicima grejanja!”, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga