- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Uprkos zabrani, gej parada u Istanbulu biće održana

Turski lezbejski, gej, biseksualni i interseksualni aktivisti saopštili su da planiraju da održe za danas planiranu paradu u Istanbulu bez obzira na zabranu.

LGBTI+Prajd komitet objavili su na Tviteru da će se gej parada kasnije danas održati u istanbulskoj četvrti Taksim nakon što je, kako su naveli, gradonačelnik tog grada „nezakonito“ zabranio skup četvrtu godinu za redom. Oni navode da zabrana krši njihovo pravo na slobodu okupljanja.

Policija i vodeni topovi raspoređeni su u tom delu Istanbula pre početka skupa, navodi agencija Asošiejted pres.

Gradonačelnik Istanbula kao neke od razloga za zabranu gej parade od 2015. godine naveo je bezbednosne razloge i „osetljivost“ javnosti. Prva gej parada u Turskoj održana je 2003. godine, a 2014. godine je na gej paradi u Istanbulu bilo oko 100.000 ljudi.

Gradonačelnik Ankare zabranio je u utorak prikazivanje filma „Prajd“ o gej aktivisti koji je nominovan za Zlatnog globusa. Zabranu je obrazložio potrebom da se sačuva „javni red“.

Kako navodi agencija AP, iako homosekualnost i transeksualnost nisu nezakonite u Turskoj, pripadnici tih seksualnih manjina suočavaju se s diskriminacijom i zločinima iz mržnje.

Turska vlada navodi da nema diskriminacije prema pripadnicima LGBT populacije, kao i da aktuelni zakoni štite svakog građanina. Zvaničnici insistiraju da se počinioci zločina iz mržnje kažnjavaju.

U Turskoj je na snazi vanredno stanje već skoro dve godine posle neuspelog puča, što je omogućilo vlastima da ukinu neke slobode.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!