Upravni sud: Smene u školskom odboru Karlovačke gimnazije nezakonite

Presuda dokazuje i da je pokrajinski Sekretarijat za obrazovanje kršio zakon

06. dec 2018

Upravni sud poništio je odluku Skupštine opštine Sremski Karlovci u vezi sa smenom tri člana školskog odbora Karlovačke gimnazije sredinom februara prošle godine, u periodu u kojem se birao novi direktor škole, u izuzetno napetoj, višemesečnoj atmosferi, piše portal 021.

Presudom Upravnog suda od 19. oktobra ove godine praktično bi sve odluke nezakonito odabranog školskog odbora mogle da padnu u vodu, ali ne samo to – presuda Upravnog suda, u koju je 021 imao uvid, dokazuje i da je pokrajinski Sekretarijat za obrazovanje, koji je instanca koja „aminuje“ odluke Skupštine opštine, svojim odlukama kršio zakon.

Dana 17. februara 2017. godine, Skupština opštine Sremski Karlovci smenila je sva tri predstavnika lokalne samouprave u Školskom odboru najstarije gimnazije u Srbiji. Ovo je učinjeno neposredno pošto je školski odbor raspisao ponovljene izbore za direktora, a nakon što je pokrajinski sekretar za obrazovanje Mihalj Njilaš, kako je 021 pratio, zbog jedne rečenice u dokumentaciji poništio ceo konkurs za direktora i odluku nastavničkog veća i školskog odbora da direktor Karlovačke gimnazije bude profesor muzike Branislav Tubić.

Podsetimo, konkurs je poništen jer je u konkursnoj dokumentaciji nedostajao uslov da kandidat za direktora mora da ima licencu za rad, iako su prethodni konkursi, u kojima je takođe nedostajala ova rečenica, uspešno završavani.

Jedan od smenjenih članova školskog odbora je i Karlovčanin Ivan Stijepović, aktuelni potpredsednik Skupštine APV. Upravo on je, nakon uvida u dokumentaciju o smeni i shvatanja da je ta dokumentacija pravno nepismena, odlučio da tuži Skupštinu opštine.

Za 021 navodi da je početkom februara prošle godine, kad je školski odbor čiji je bio član ponovo raspisao konkurs za direktora, do njega stigla glasina da će tri člana školskog odbora morati da budu smenjena kako bi na konkursu za direktora prošao favorizovani, vlasti „bliži“ kandidat.

„Sve je pokrenula administrativna komisija Skupštine opštine, koja je podnela inicijativu za našu smenu i to u trenutku kad je i predsednica komisije dala ostavku. Našli su nekoga ko bi je zamenio i predlog za naše smene je otišao pred odbornike skupštine, bez ijednog jedinog zakonskog obrazloženja za našu smenu. Da bi bilo ko iz školskog odbora bio smenjen, na te odluke saglasnost mora da da i Pokrajina, tačnije sekretar Mihalj Njilaš. Saglasnost je stigla i tog 17. februara izglasana je nezakonita odluka, naravno uz negodovanje odbornika opozicije, koji su nadglasani. Ipak, ta odluka o razrešenju tri člana ŠO je već na prvi pogled bila manjkava – nedostajale su neke osnovne odredbe koje svaka odluka mora da sadrži, na primer kad odluka stupa na snagu, koji je pravni lek. Zato sam se ja žalio Upravnom sudu“, priča Stijepović za 021.

Nakon godinu i po, stigla je presuda u kojoj je sudija jasno zaključila da je odluka Skupštine opštine Sremski Karlovci „očigledno nezakonita“.

Stijepović naglašava da je očekivao ovakvu presudu, te da mu je zanimljivo što nije bilo potrebe ni da se održi otvorena, javna sednica o odlučivanju.

„Sad je potez na skupštini, koja će morati da odlučuje o ovoj presudi i o nelegalnom razrešenju koje je sprovela. Naravno, ja ću nestrpljivo čekati njihovu odluku da bih video gde ću kasnije da ih tužim jer me sigurno neće vratiti u školski odbor. Poslanici većine su prilično bahati, a kada se to udruži sa neznanjem, dobijate ovo sada“, poručuje Stijepović.

Presuda Upravnog suda, kako je rečeno, pokazuje da su, osim odluke administrativne komisije, nezakonite i sve odluke koje su donete nakon nje – uključujući saglasnosti koje je dala Pokrajina, pa i konačan izbor direktora Karlovačke gimnazije 17. novembra prošle godine, kad je Pokrajina ekspresno dala saglasnost na predlog novoformiranog školskog odbora da direktor Karlovačke gimnazije bude profesor fizičkog Radovan Kovačević.

Podsetimo, zbog izbora Radovana Kovačevića za direktora škole reagovao je i deo profesora Karlovačke gimnazije, kao i roditelji dece. Oni su u otvorenom pismu javnosti u maju prošle godine upitali „da li nekome smeta Karlovačka gimnazija“ i kakva se poruka šalje deci, a pismo je upućeno ministru prosvete Mladenu Šarčeviću i ministarstvu, predsedniku Skupštine APV Ištvanu Pastoru, predsedniku Pokrajinske vlade Igoru Miroviću, čelnicima opštine Sremski Karlovci, članovima školskog odbora škole i, naravno, pokrajinskom sekretaru za obrazovanje Mihalju Njilašu.

Čelnici Skupštine opštine Sremski Karlovci nisu odgovorili na pitanja 021 u vezi sa nezakonitim odlukama koje su donosili.

(021)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga