Upravni sud poništio izbor predsednika Opštine Irig iz SNS-a

Bugarski: Opštine da poštuju odluke Upravnog suda

07. feb 2015

Izbor novog predsednika Opštine Irig biće ponovljen, jer je Upravni sud poništio odluku o formiranju opštinske izborne komisije na sednici lokalnog parlamenta koja je održana prošle nedelje, javila je danas Radiotelevizija Vojvodine.

Nova vladajuća većina koju predvodi Srpska napredna stranka (SNS) je na prethodnom skupštinskom zasedanju smenila predsednika opštine Vladimira Petrovića iz Demokratske stranke (DS) i na tu funkciju izabrala Stevana Kazimirovića iz SNS.

Gradonačelnik Iriga Vladimir Petrović i predsednik Skupštine opštine Miroslav Ivanović smenjeni su na skupštinskom zasedanju 28. januara, koje je bilo sazvano na inicijativu 12 odbornika SNS, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Socijalističke partije Srbije.

Pre toga, SNS nije imao nijednog odbornika u Skupštini opštine Irig, a desetak dana pre sednice formirana je odbornička grupa te stranke od devet članova, koja danas broji 10 odbornika.

Miroslav Ivanović iz Jedinstvene Srbije optužio je ljude iz SNS-a, na čelu sa funkcionerom “naprednjaka” Damirom Zobenicom, da su mu nudili da ostane na funkciji predsednika Skupštine opštine, pod uslovom da pređe u SNS

Predsednik Pokrajinskog odbora DS-a Miroslav Vasin optužio je SNS, nakon sporne sedniceu Skupštine opštine u Irigu, za “nasilno i nezakonito” preuzimanje vlasti u toj lokalnoj samoupravi i prozvao funkcionera SNS-a Andreja Vučića da se pojavljuje u svim onim opštinama u kojima SNS pokušava da preotme vlast.

On je naveo da je novoizabrani predsednik opštine Irig do juče bio zamenik predsednika opštine Irig kao kadar DS-a i kao predsednik Opštinskog odbora DS za Irig, a da je sada postao gradonačelnik Iriga i šef lokalnog odbora SNS-a.

“Pitam vas da li je moguće da Kazimirović za tako kratko vreme od demokrate postane naprednjak, ili je u pitanju ipak nešto drugo?”, rekao je Vasin.

Smenjeni predsednik opštine Irig Vladimir Petrović rekao je da je tokom zasedanja zgradu opštine “obezbeđivalo” dvadesetak krupnih mladića, koji su kazali da su iz Beograda, ali istovremeno niko nije znao ko su oni i ko ih je tamo doveo.

U opoziciji u Irigu sada se nalaze DS, Liberalno-demokratska partija i PUPS.

Bugarski: Opštine da poštuju odluke Upravnog suda

Pokrajinski sekretar za lokalnu samoupravu Branislav Bugarski upozorio je danas čelnike opština i gradova da moraju da poštuju presude Upravnog suda kojima se osporavaju donete odluke u opštini Irig.

„Poštovanje zakona je preduslov bez koga nema funkcionalne administracije na lokalu, a mi smo sada svedoci da Upravni sud donosi presude kojima se osporava zakonitost odluka na lokalu. Na žalost, sve ukazuje da su one prouzrokovane nerealnim i često nasilnim političkim ambicijama, silom pod kojom se čak i zakonski okviri pogrešno interpretiraju“, ocenio je Bugarski u saopštenju za javnost.

Bugarski je ukazao i na slučaj u Somboru, gde se odluke Upravnog suda ne poštuju od strane lokalne samouprave, a resorno ministarstvo ne reaguje “iz čisto političkih razloga”.

Upravni sud u Novom Sadu poništio je polovinom septembra prošle godine odluku o smeni Siniše Lazića iz Demokratske stranke sa mesta predsednika Skupštine grada Sombora i naložio somborskoj skupštini da ponovno odlučuje.

Nova gradska vlast, predvođena Srpskom naprednom strankom (SNS), međutim, nije sprovela odluku Upravnog suda.

Vlast u Somboru čine SNS, Socijalistička partija Srbije, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Savez vojvođanskih Mađara, Srpski pkret obnove, Treća Srbija i dve grupe građana.

(Autonomija/RTV) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Potop
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga