Uprava FTN-a pokušala da uruči otkaz profesorki Konjović

Matični odbor Ministarstva prosvete pozvao rektora Novosadskog univerziteta da preduzme mere protiv dekana FTN-a Radeta Doroslovačkog

30. sep 2015

Uprava Fakulteta tehničkih nauka (FTN) pokušala je danas da uruči otkaz profesorici Zori Konjović, ali je ona to odbila i odgovorila da joj taj dokument dostave poštom.

“Kurir je došao do mesta na kojem radim da mi uruči Rešenje o prestanku radnog odnosa, a ja sam zamolila da mi to dostave poštom”, kazala je Zora Konjović za agenciju Beta.

Matični odbor Ministarstva prosvete: Napad na profesoricu FTN-a je veoma štetan

Matični naučni odbor Ministarstva prosvete Srbije zadužen za elektroniku, telekomunikacije i IT uputio je pismo rektoru Univerziteta u Novom Sadu u kojem je izrazio zabrinutost zbog pokušaja Fakulteta tehničkih nauka (FTN) u Novom Sadu da raskine ugovor o radu sa profesorkom Zorom Konjović i ocenio da je reč o “veoma štetnim” događajima za FTN.

Matični odbor je u pismu rektoru Dušanu Nikoliću, u koje je agencija Beta imala uvid, ocenio da su ti događaji štetni ne samo za FTN, već i za Univerzitet u Novom Sadu i celokupnu akademsku zajednicu u Srbiji.

“Ova događanja predstavljaju napad na profesionalni ali i lični integritet redovne profesorke FTN-a Zore Konjović, uvaženog člana više Matičnih naučnih odbora Ministarstva u prethodnom i tekućem periodu i tvorca najpopularnijeg studijskog programa u oblasti informacionih tehnologija na Univerzitetu u Novom Sadu”, navodi se u pismu.

Dodaje se da je profesorka Konjović jedan od doajena računarstva u Srbiji, sa visokim naučnim, stručnim i nastavnim doprinosima i moralnim integritetom, a njen naučni opus je respektabilan i po kvantitetu i po kvalitetu.

Navodi se da je profesorka Konjović, između ostalog, bila i predstavnica Srbije u telu Evropske komisije za razvoj informacionog društva.

Matični odbor je podsetio da su sva nadležna i stručna tela FTN-a već bila donela odluku da se Zori Konjović produži radni odnos u školskoj 2015/16. godini, a ista odluka je doneta i za više od 20 drugih profesora sa FTN-a.

“Uprkos tome, dekan Rade Doroslovački je na proširenom dekanskom kolegijumu, održanom 9. septembra ove godine, saopštio svoju odluku bez argumentovanog obrazloženja da, koristeći svoje pravo donošenja konačne odluke, neće da potpiše Ugovor o radu sa Zorom Konjović, jedinom od svih profesora za koje su stručna tela Fakulteta donela odluku o produženju radnog odnosa u 2015/16 školskoj godini”, navodi se u pismu.

Dodaje se da je “za posebnu osudu” skup radnji i aktivnosti koje su prethodile odluci dekana, kao i način sprovođenja ovih postupaka koji nije do sada zabeležen u akademskoj zajednici Srbije.

Matični odbor je pozvao rektora Novosadskog univerziteta da zahteva od dekana Doroslovačkog da potpiše Ugovor o radu u školskoj 2015/16. godini sa Zorom Konjović i da se aktivno angažuje na preduzimanju mera kojima će se sprečiti ovakve nemerljivo štetne pojave.

Pismo je dostavljeno i ministru prosvete Srbije Srđanu Verbiću.

(Autonomija/Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga