Upoznaj susede u cilju pomirenja

Regionalna inicijativa za mobilnost mladih (RIM) je projekat s ciljem da se podrži mobilnost mladih u rešavanju postojećih problema: slabe regionalne saradnje, postojanja predrasuda i porasta nacionalističkih tenzija.

08. jun 2011

Mreža mladih Hrvatske, Omladinska informativna agencija iz BiH, i Građanske inicijative iz Srbije, već su održali nekoliko krugova nacionalnih konsultacija u Zagrebu, Beogradu i Sarajevu. Namera je formiranje regionalnog fonda Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a pokretači ove inicijative će svoje predloge za poboljšanje mobilnosti mladih predstaviti vladama sve tri države.

Kada je reč o Srbiji, u dosadašnjim konsultacijama su učestvovala skoro sva relevantna ministarstva, i ona su za sada pružila načelnu podršku ovom projektu. Javnu podršku ovom projektu uputio je i hrvatski predsednik Ivo Josipović.

Predrasude najveći problem

 Predstavnici nevladinih organizacija koje su uključene u ovaj projekat kažu da mladi veoma slabo poznaju region u kojem žive. Maja Stojanović, iz Građanske inicijative, kaže za Dojče vele da je možda i najveći problem to što su mladi opterećeni stereotipima i predrasudama.

„Mi smo imali nedavno veoma nasumično okupljenu grupu od nekih dvadesetak srednjoškolaca iz cele Srbije, i oni su imali jedan od zadataka da nacrtaju kartu bivše Jugoslavije. Mogu da kažem da to je ličilo na sve drugo samo ne na kartu bivše Jugoslavije, ali sa druge strane mogu da kažem da to nije njihova krivica već krivica obrazovnog sistema u kojem se nalaze. Takođe smo sa njima razgovarali šta oni znaju o regionu, koje su informacije koje oni imaju o regionu, i na žalost ono što smo ustanovili je da su oni sve predrasude i stereotipe koji postoje u medijima i među odraslima na neki način pokupili, i da to mogu da izlistaju. A sa druge strane, ne barataju sa relevantnim činjenicama i informacijama, koje bi im možda omogućile da kreiraju svoje lične stavove vezane za region.“

Mladi skloni nasilju i radikalizmu?

Ključne prepreke za mobilnost mladih se u ovom trenutku mogu podeliti na ekonomske i političke, ističe za Dojče vele Emina Bužinkić, glavna tajnica Mreže mladih Hrvatske. Veoma je visoka nezaposlenost mladih u regionu, što naravno otežava njihovo kretanje zbog nedostatka novca, a tu je i problem teškog ratnog nasleđa, kaže Emina Bužinkić.

„I u Srbiji, i u Bosni i Hercegovini, i u Hrvatskoj, mladi su zapravo skloni prihvatanju radikalnih, ekstremnih ideologija, i skloni su zapravo izražavanju nasilja. Na neki način mi hoćemo ovim projektom doprineti procesu pomirenja, kako bi se zapravo uklonila ta neka mržnja, i jedan loš osećaj koji imamo prema našim vršnjacima u drugim zemljama regiona. Odnosno, pokušavamo da taj odnos među mladima pretvorimo u nešto kvalitetnije.“

Nepostojeća akademska razmena

Emina Bužinkić posebno skreće pažnju i na praktično nepostojeću akademsku razmenu mladih u regionu, i to je nešto čime se baviti i ova regionalna inicijativa za mobilnost mladih.

„Dakle, ona gotovo i da ne postoji. Mi uglavnom ne studiramo u Beogradu, ako govorimo o mladima iz Zagreba ili Knina, ili mladi iz Beograda ili Novog Sada ne dolaze baš u tako velikoj meri da studiraju u Hrvatskoj ili Bosni i Hercegovini. Tek je nešto malo povećana ta akademska mobilnost iz Republike Srpske u Srbiju, ali mi zapravo želimo da povećamo i tu akademsku mobilnost u svim pravcima.“

Statistike koje govore o putovanjima mladih u zemlje regiona su poražavajuće, tvrde u RIM-u. Međutim, mobilnost mladih o kojoj govorimo ne bi trebalo da bude shvaćena samo kao obična šetnja, ili turističko putovanje, napominje Maja Stojanović.

“ Ukoliko grupa mladih krene, recimo, iz Beograda u Sarajevo, naš cilj je da mladi saznaju i nešto više o tome šta se tamo dešavalo devedesetih godina, i da stoga shvate važnost uspostavljanja novih kontakata“.

(Deutsche welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga