Upitno reklamiranje Vlade Makedonije

Reklame Vlade Makedonije su se na televizijama prikazivale više od reklama Coca-Cole ili mobilnih telefona

28. jan 2014

Vlada Makedonije godinama je u vrhu institucija koje se najviše reklamiraju u medijima. Opozicija optužuje kako je to način da korumpira medije i da kontrolira njihovu uređivačku politiku.

Dio medija koji emitira Vladine reklame kaže da oni žive od reklama i svako ko plati po zakonskim uvjetima je dobrodošao, izvještava iz Skoplja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Na velikom ekranu u centru Skoplja građani svakodnevno gledaju reklame Vlade o reformama u društvu. Postignuća Vlade premijera Nikole Gruevskog reklamiraju se godinama u svim medijima, ali Vlada nikad nije objavila koliko budžetskog novca troši na samopromociju.

Za razliku od Vlade, Petar Šilegov iz opozicionog Socijaldemokratskog saveza je objavio uplatnice na kojima se vidi da je Vlada jednoj privatnoj televiziji isplatila milion eura za reklamiranje.

Isplata uoči izbora

„Indikativno je da je jedan od najvećih transfera, blizu 450.000 eura, isplaćen nacionalnom koncesionaru dva dana prije početka kampanje za lokalne izbore. To stavlja pod sumnju finansiranje kampanje, zato što se ta ista nacionalna televizija kasnije javila kao veliki donator kampanje vladajuće stranke“, ističe Šilegov.

Glavni urednik Sitel televizije kaže da je popust koji su dali za reklamiranje vladajuće partije VMRO DPMNE u vrijeme kampanje za lokalne izbore važio i za ostale stranke.

„Sam podatak kad neka politička partija sebe stavlja kao protivnika mediju znači da nešto nije uredu s političkom partijom. Nema šta nijedna partija, uključujući i opozicioni SDSM, da se s nama raspravlja o tome kako mi radimo i zarađujemo. Mi prodajemo reklamni prostor i ko god plati po zakonskim uslovima dobrodošao je, pa i oni“, kaže Dragan Pavlović Latas, glavni urednik Sitela.

Vlada Makedonije je odgovorila da reklamni kolač dijeli na nekoliko televizija.

„Energično demantiramo sve manipulacije, konstrukcije i lažna optuživanja za navodno korumpiranje medija za koje nas optužuje Socijaldemokratski savez“, saopćila je Vlada.

Prema posljednjem izvještaju Saveza za radiodifuziju, Vlada je najveći medijski oglašivač.

Kontinuirana zabrinutost

„Reklame Vlade Makedonije najviše su se prikazivale na televizijama tokom 2012. godine. Reklamirali su se više od Coca-Cole ili mobilnih telefona“, javlja Smilevska.

Sindikat novinara tvrdi da Vlada reklamiranjem kontrolira medijski biznis.

„Mediji koji se ocenjuju kao dobronamerni ili saveznici finansiraju se, nazovimo to, Vladinim reklamama, a time se, praktično, plaća, otplaćuje poslušnost i nekritički odnos tih medija prema vladajućoj garnituri“, kaže Tamara Čausidus, predsjednica Novinarskog sindikata.

I Evropska komisija je u posljednjem izvještaju o Makedoniji napisala da postoji kontinuirana zabrinutost u vezi s nedostatkom transparentnosti Vladinih reklama.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga