Upitni razlozi otkaza slovenskim novinarima

Na Radio-televiziji Slovenije nedavno je smijenjeno ili otpušteno troje poznatih i nagrađivanih novinara i urednika

08. sep 2015

Na Radio-televiziji Slovenije nedavno je smijenjeno ili otpušteno troje poznatih i nagrađivanih novinara i urednika.

U javnosti su se odmah pojavila tumačenja da je riječ o političkim pritiscima koji dolaze od desne političke opcije, javlja Martina Kiseljak, novinarka Al Jazeere.

Na društvenim mrežama najavljuju se protesti, a opoziciona udružena ljevica, ispred zgrade televizije, održala je javno predavanje i poručila kako je uloga te javne institucije u Sloveniji bitno narušena.

Erik Valenčić autor je dokumentarnog filma Koalicija mržnje u kojem se bavi povezanošću Slovenske demokratske stranke (SDS), stranke bivšeg premijera Janeza Janše, sa neonacistima.

Za film je dobio priznanje CIRCOM-a, udruženja evropskih regionalnih televizija. Ugovor mu na slovenskoj javnoj televiziji nedavno nije produžen.

„Štednja je samo isprika za taj proces kojeg ja zovem i mnogi drugi čistka“, kazao je on.

Smijenjena je i nagrađivana urednica centralnog dnevnika Jelena Aščić.

Valenčić je rekao: „Mi smo se očito zamjerili desnoj političkoj opciji koja sad vrši pritisak na Upravu i političko vodstvo. Tako ja to vidim. A drugi proces je taj da se događa, ja bih to nazvao tabloidizacija ili komercijalizacija javne kuće, gdje mi vidimo da nema više prostora za ozbiljno novinarstvo“.

Zvone zvona na uzbunu, poručuju iz opozicijske udružene ljevice. Javnost bi, kažu, trebala imati veći utjecaj na program javne televizije.

Ključni problemi

„Glavni problem je što vodstvo TV Slovenije ne reagira na pritužbe i ne želi objasniti neke odluke. Što je još gore, nije problem samo vodstvo, nego i šire razumijevanje uloge javne televizije koja više ne služi interesima građana i javnosti“, ocijenio je komunikolog Sašo Slaček Brlek iz udružene ljevice.

Novinar Mladine Grega Repovž tvrdi da iza svega stoji Janša i SDS. Članovi uprave i programsko vodstvo, kaže, bliski su toj političkoj opciji.

Repovž je kazao: „Janša se cijelo vrijeme priprema za povratak na vlast. Njemu su mediji vrlo bitni. On misli da je moguće medije voditi, stvarati, sad je baš ustanovio medijski centar. Znači, on misli da je politika, njena dužnost da ima svoje medije i svoje novinare“.

U stranci nisu htjeli komentirati optužbe, a na televiziji su ih odbacili.

Na pitanje da li je blizak Janši i SDS-u, Marko Filli, generalni direktor RTV Slovenije, kazao je da nije blizak nikome.

„Ja nemam nikakvih kontakata s politikom, nemam pritisaka sa strane politike“.

Što se tiče ostalih članova uprave i programskog vodstva, on je kazao da ne može pričati u njihovo ime niti može reći da nemaju pritisaka, ali da može garantirati da vodstvo i urednici ne rade u ime politike i da su potpuno autonomni.

Na televiziji objašnjavaju kako je zbog štednje smanjen broj voditelja informativnih emisija, kao i novinara – vanjskih saradnika.

Ipak, na društvenim mrežama dogovaraju se i pripremaju protesti, kao podrška popularnim novinarima.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Opus
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga