UOPS: Sa EU i uz pritisak građana da primoramo vlast da poštuje Ustav i zakone

"Ako to ne bude htela svojom voljom, naše je da pozovemo sve građane da ih primoramo"

31. okt 2020

Udružena opozicija Srbije (UOPS) poručila je danas da očekuje da sa njom predstavnici Evropske unije, a pre svega uz pritisak građana, primoraju vlast da poštuje Ustav Srbije i zakone i omogući slobodu medija.

„Ako to ne bude htela svojom voljom, naše je da pozovemo sve građane da ih primoramo“, rekao je predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac u obraćanju medijima ispred zgrade Radio-televizije Srbije (RTS).

On je kazao da je pobuna demokratsko pravo građana „ako su im prava uzurpirana“.

Govoreći o RTS-u, on je istakao da je to servis svih građana koji ga plaćaju, umesto što je sada „sredstvo u rukama (predsednika Srbije) Aleksandra Vučića“.

„U demokratskim državama mediji su četvrti stub vlasti, a ovde savetnica za medije predsednika uređuje sve medije – sem časnih izuzetaka“, dodao je on.

Dramaturg i potpredsednik Narodne stranke Siniša Kovačević istakao je da RTS i druge televizije sa nacionalnom frekvencijom moraju da budu otvorene za različita mišljenja i da to što govori predstavlja „vapaj i molbu“.

„Teror se trpi do granice pucanja. Kad se pucanje trpila kolektivizuje i pretvori u veliki prasak leti perje. A mi smo ovde da to perje ne bi letelo, a ono će poletiti ukoliko se ovako nastavi“, rekao je Kovačević.

On je upozorio i da nema poštenih izbora bez slobodnih medija.

Psiholog Žarko Trebješanin rekao je da je on nekada bio član Upravnog odbora RTS-a i da u toj medijskoj kući postoje novinari koji žele da svoj posao rade profesionalno, ali da su oni „zarobljeni kao što je u Srbiji istina zarobljena“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga