UO: RTV u bezizlaznoj finansijskoj situaciji

Pretplata u Vojvodini pala na 38,5 odsto, Vlada Srbije pomaže samo RTS-u

11. jul 2013

Upravni odbor (UO) Radio-televizije Vojvodine (RTV) zatražio je danas od nadležnih da na isti način tretiraju RTV kao i Radio-televiziju Srbije (RTS) i upozorio da se pokrajinski javni medijski servis nalazi u dramatičnoj i „gotovo bezizlaznoj finansijskoj situaciji“.

„Bez hitne državne novčane pomoći RTV neće moći nadalje da obavlja svoju važnu informativnu i kulturnu funkciju“, navodi se u saopštenju za javnost UO RTV-a.

Navodi se da su finansijski prilivi, zbog najave iz Vlade Srbije da će preplata za javne servise biti ukinuta, iz dana u dan sve manji i apsolutno su nedovoljni za normalan rad.

Pre godinu dana stepen naplate preplate na teritoriji Vojvodine bio je 57 odsto, a u junu ove godine pao je na samo 38,5 odsto, piše u saopštenju.

Dodaje se da su u prvih šest meseci ove godine zbog toga manji za 145 miliona dinara u odnosu naprošlu godinu, a gubici RTV-a su udvostručeni, pa se ni uz plan rigorozne štednje, koji je doneo Upravni odbor RTV, funkcija javnog servisa gotovo ne može održati.

Navodi se da već duže vreme kasne plate oko 1.400 zaposlenih u tom javnom medijskom servisu, a RTV ne može poslednjih meseci da pokriva ni svoje tekuće obaveze ne samo prema zaposlenima i spoljnim saradnicima, nego ni prema komunalnim preduzećima, elektroprivredi i drugim dobavljačima.

„RTV se nalazi u još goroj poziciji od RTS-a, pošto ne dobija ni pozajmice iz državnog budžeta, koje dobija RTS, pa se u tom smislu nalazi ne samo u stisci nego i u neravnopravnom položaju, iako zakon oba javna servisa u republici tretira jednako, jer im je jednaka i javna funkcija“, piše u saopštenju za javnost.

Ocenjuje se da je situacija „dramatična“, jer RTV neće moći da računa ni na novčanu pozajmicu koja je nedavno usvojenim rebalansom budžeta Srbije, u iznosu od 2,4 milijarde dinara, obećana RTS-u.

Navodi se da bi bilo „logično“ da četvrtina ove pozajmice bude usmerena RTV-u i ocenjuje da je „neshvatljivo“ da Vlada Srbije od dva javna servisa u Srbiji, pokrajinski tretira kao „tuđu brigu“, iako je ona po zakonu neosporno nadležna za obezbeđenje stabilnog finansiranja oba javna servisa.

UO RTV je podsetio i da budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine nisu odobrena transferna sredstva za podršku RTV-u.

Upravni odbor je podsetio i da je zgrada Televizije Vojvodine potpuno uništena tokom NATO bombardovanja 1999. godine, a u proteklih 14 godina ova kuća radi u iznajmljenom i neadekvatnom prostoru, što dodatno opterećuje njene skromne finansijske mogućnosti.

Savet nacionalnih zajednica zahteva od Republike da finansira RTV

Pokrajinski savet nacionalnih zajednica danas je zatražio od Vlade Srbije da se, kao i za Radio-televiziju Srbije, i za Radio-televiziju Vojvodine obezbede sredstva iz budžeta Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, zatraženo je da RTV dobije sredstva u istoj srazmeri u kojoj je do sada pripadao deo iz pretplate.

Pokrajinski savet nacionalnih zajednica osnovala je Vlada Vojvodine, a čine ga predsednik Vlade Bojan Pajtić, četiri člana vlade i predsednici nacionalnih saveta 14 nacionalnih zajednica u Vojvodini.

Zbog najave donošenja novog zakona o medijskim javnim servisima i najave da će pretplata biti ukinuti, mnogi građani su prestali da plaćaju tv pretplatu, čime su oba javna servisa došla u finansijsku krizu.

Nakon rebalansa, u republičkom budžetu, sredstva su obezbeđena samo za RTS, a RTV je izostavljena.

Zbog drastično smanjenog priliva sredstava iz pretplate, a bez podrške Republike, proizvodnja programa je svakim danom sve ugroženija, kao i egzistencija zaposlenih.

RTV svoj program priprema i emituje na 10 jezika i zato je to institucija veoma značajna za očuvanje postignutih prava velikog broja nacionalnih zajednica.

“Poštovanje manjinskih prava, pa i prava na informisanje na maternjem jeziku, odraz je civilizovanosti svakog, pa i našeg društva, i zato očuvanje etničkih identiteta za državu nije trošak, već doprinosi usaglašavanju sistema vrednosti u oblasti ostvarivanja ljudskih i manjinskih prava sa standardima Evropske unije, kojoj težimo, rečeno je na sastanku Pokrajinskog saveta nacionalnih zajednica”, navpodi se u saopštenju.

Pokrajinski savet nacionalnih zajednica smatra da samo hitna akcija nadležnih državnih institucija može sprečiti dalje urušavanje pokrajinskog javnog medijskog servisa.

Pokrajina i EBU o problemima RTV-a

Vojvođanski sekretar za informisanje Slaviša Grujić razgovarao je danas sa predsednikom Evropskog udruženja javnih servisa (EBU) Borisom Bergantom o teškoj finansijskoj situaciji u kojoj se nalazi Radio-televizija Vojvodine, saopštio je Biro za odnose s javnošću Vlade Vojvodine.

U razgovorima, u kojima je učestvovao i generalni direktor RTV-a Srđan Mihajlović, istaknuto je da su rebalansom budžeta Srbije obezbeđena sredstva za Radio-televiziju Srbije, ali ne i za RTV, iako je i pokrajinski javni medijski servis osnovan prema republickcom Zakonu o radio-difuziji.

U razgovorima je navedeno da pokrajina nema nadležnosti u oblasti javnih servisa i istaknuto da su, zbog najavljenog ukidanja pretplate, mnogi građani prestali da je plaćaju.

Boris Bergant je najavio da će do septembra meseca biti izrađena strategija razvoja RTV-a, koja će ponuditi odgovore na probleme finansiranja RTV-a, radnog prostora, odnosno zgrade koja je srušena u NATO bombardovanju, zastarele i loše emisione tehnike, kao i televizijske i radijske pokrivenosti signala.

Slaviša Grujić je rekao da bi uskoro trebalo organizovati veliku medijsku konferenciju, posvećenu problematici javnioh servisa.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga