Univerzitetski profesori osudili uvrede poslanika SNS na račun Bakića, Stojanović i Markovića

"Slika i prilika vlasti koja moć crpi iz unutrašnjih sukoba i masovnog egzodusa građana"

10. sep 2019

Univerzitetski profesori, koji su i pokretači inicijative „#105 od 5 miliona“ Filozofskog fakulteta u Beogradu, danas su osudili govor za skupštinskom govornicom poslanika vladajuće Srpske napredne stranke Marka Atlagića u kojem je izneo uvrede na račun profesora univerziteta.

Oni su u Otvorenom pismu građanima, koje prenosi N1, zahtevali da se zaustavi govor mržnje.

Poslanik SNS Marko Atlagić u Skupštini Srbije juče je tokom rasprave o Predlogu zakona o dualnom modelu studija vređao predstavnike opozicije i pojedine profesore Beogradskog univerziteta.

„Iako smo više puta ukazali na porast netolerancije u srpskom društvu, govor mržnje u parlamentu Srbije ne samo da nije zaustavljen, već je intenziviran. Profesor Atlagić, manje poznat po svom naučnom radu, a znatno više po onomatopeji i udvorištvu od kojeg je i njegovom predsedniku neprijatno, po ko zna koji put je sebi dao za pravo da vređa univerzitetske profesore koji ne dele njegovu beskrupuloznost i načela i metode poltronstva„, naveli su pokretači inicijative „#105 od 5 miliona“ Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Atlagić je, kako su naveli, na skupštinskom zasedanju 9. septembra, „u jednoj, za njega, stimulativnoj atmosferi koju je činio veliki broj onih koji su falsifikovali svoje diplome, poslanik Atlagić je, ne baš inventivno, ponovio uvrede od 3. jula na račun naših kolega profesora Jova Bakića i Dubravke Stojanović – profesor Bakić je ‘govnar’, a profesorka Stojanović ‘falsifikatorka istorije’ koju, po zakoniku Knjaza Miloša, treba po kratkom postupku“.

Atlagić je uvrede izneo i na račun dr Rade Trajković koju je optužio da je lažov, dok je profesor emeritus Goran Marković za njega „takozvani reditelj“.

„Govor poslanika Atlagića, slika je i prilika vlasti koja moć crpi iz unutrašnjih sukoba i masovnog egzodusa građana. Po ko na koji put, najoštrije osuđujemo napade na univerzitetske profesore i zahtevamo da se zaustavi govor mržnje“, naveli su univerzitetski profesori.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga