UNICEF zabrinut zbog turskog nacrta zakona o zlostavljačima dece

Nacrt zakona je u četvrtak prošao prvo čitanje u parlamentu, uprkos protivljenju kritičara koji su optužili vladu da ohrabruje silovanje maloletnih osoba

19. nov 2016

UNICEF je danas izrazio duboku zabrinutost zbog nacrta zakona u Turskoj kojim bi osuđujuća presuda za seksualno zlostavljanje dece bila poništena ukoliko se prestupnik oženi maloletnom osobom nad kojom je izveo seksualni napad, javlja AFP.

„UNICEF je duboko zabrinut zbog nacrta zakona o seksualnim prestupnicima koji je nedavno podnet parlamentu, a koji uvodi određeni tip amnestije za seksualne zlostavljače dece“, rekao je portparol UNICEF-a Kristof Bulirak.

On je pozvao sve članove turske skupštine da obezbede da deca u Turskoj budu bolje zaštićena od tih, kako je naveo, gnusnih zločina.

„Pravni okvir za poštovanje i zaštitu dečijih prava u Turskoj trebalo bi da se i dalje jača kako bi garantovao zaštitu dece od svih oblika seksualnog zlostavljanja i iskoršćavanja, uključujući dečije brakove“, zaključio je portparol UNICEF-a.

Nacrt zakona je u četvrtak prošao prvo čitanje u parlamentu, uprkos protivljenju kritičara koji su optužili vladu da ohrabruje silovanje maloletnih osoba, navodi francuska agencija.

Ankara je, međutim, odbacila te kritike, naglasivši da je zakon usmeren na rešavanje pitanja rasprostranjene pojave dečjih brakova.

Ukoliko bude usvojen, nacrt zakona – koji će biti stavljen na još jedno glasanje narednih dana – omogući će oslobađanje muškaraca koji su okrivljeni za napade na maloletne osobe ako su to počinili bez „primene sile, pretnje ili nekog drugog ograničenja pristanka“ i ako se napadač „oženi žrtvom“.

U očitom pokušaju da ublaži kontroverze, premijer Binali Jildirim naložio je vladajućoj Partiji pravde i razvuja, koja je podnela nacrt zakona, da održi pregovore sa opozicijom u parlamentu o tom nacrtu, rekao je neimenovani turski zvaničnik.

Turski ministar pravde Bekir Bozdag negirao je da nacrt zakona ima bilo kakve veze sa legitimizovanjem silovanja, rekavši da kritičari „namerno iskrivljuju“ ovo pitanje, navodi francuska agencija.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga