Unicef: Sve više nepismenih u Bugarskoj

Nepismenost i ograničene mogućnosti obrazovanja uglavnom pogađaju Rome, kao i deo turske manjine

09. nov 2013

Program Ujedinjenih nacija za pomoć deci – UNICEF je danas upozorio da u Bugarskoj raste broj nepismenih, a opada nivo obrazovanosti stanovništva što posebno pogađa manjine.

„Sve manje i manje dece se rađa u Bugarskoj, ali nekoliko hiljada dece nema priliku da uči“, rekla je Tanja Radokaj, predstavnica Unicefa u Bugarskoj koja ima sedam miliona stanovnika I najsiromašnija je zemlja Evropske unije.

Po studiji UNICEF, objavljenoj danas u Sofiji, nepismena su dva odsto Bugara uzrasta između 15 i 19 godina, i 1,57 odsto stanovnika starijih od 25 godina.

Raste i broj dece koja se ne školuju: u uzrastu od devet do 11 godina takve dece je za trećinu više nego u uzrastu između 12 i 14 godina.

Nepismenost i ograničene mogućnosti obrazovanja uglavnom pogađaju Rome čiji je broj procenjen na oko 700.000, kao i deo turske manjine. Po studiji UNICEF, osnovni razlozi za to su siromaštvo, nedovoljno znanje bugarskog jezika i to što u brak stupaju kao maloletnici.

Ranije, u vreme socijalizma, sva deca su se obavezno školovala. Međutim, posle pada starog sistema, smanjila se državna kontrola obrazovanja, i romske deca čiji su roditelji mahom nezaposleni, napuštaju školu da bi radila na crno ili prosila.

U studiji UNICEF se konstatuje da je broj Roma uzrasta od sedam do devet godina koji nikada nisu išlu u školu, 13 puta veći nego bugarske dece istog uzrasta.

Uz to prosečan uzrast dece u Bugarskoj koja prekidaju školovanje je najniži među zemljama EU i iznosi 14 godina, kada im preostaju još samo dve godine da zvrše srednju školu, ukazuje UNICEF.

Da bi se deca školovala, Vlada Bugarske namerava da od iduće godine delimično plaća đacima pohađanje srednje škole što već čine Nemačka i Austrija, najavila je nedavno ministarka prosvete Anelia Klisarova.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga