UNICEF: Spriječiti smrt milijuna djece

Više od šest milijuna djece u svijetu umrlo 2012, a 15 posto djece bilo prinuđeno na rad, objavila agencija UN-a

01. feb 2014

Milijuni djece mlađe od pet godina izgubili su živote, a 15 posto djece u svijetu bilo je prinuđeno na rad u 2012. godini, navodi se u izvještaju Fonda Ujedinjenih naroda za pomoć djeci (UNICEF).

Svjetska organizacija navodi i da se se 11 posto ženske djece u svijetu udaje u dobi do 15 godina, prenosi Anadolija.

Prema ovom izvještaju, u svijetu trenutačno ima oko 2,2 milijarde djece, a prava mnogih od njih intenzivno se krše.

Stoga je pozvana javnost da uloži više napora za otkrivanje svih kršenja prava i diskriminacije djece, kao i u borbu za zaštitu ugrožene djece u svim dijelovima svijeta.

Rasprostranjena diskriminacija

Jedna od najšokantnijih informacija navedenih u izvještaju je da je u 2012. godini 6,6 milijuna djece starosne dobi do pet godina izgubilo život od uzroka koji su mogli biti spriječeni.

Djeca su izložena diskriminaciji i različitim kršenjima prava od samog rođenja.

U izvještaju se navodi i podatak da su porodi uz prisustvo stručnih osoba u siromašnim krajevima svijeta trostruko rjeđa pojava nego u ekonomski razvijenijim dijelovima svijeta.

„Cilj nam je otkriti sve statističke podatke o stanju djece u svijetu, ali naravno da ti podaci neće promijeniti svijet sami po sebi. Uloga tih podataka je da se utvrde potrebe djece i da se na taj način postavi strategija za pomoć toj ugroženoj kategoriji svjetske populacije“, navodi se u izvještaju UNICEF-a.

„Podaci su nam omogućili da spasimo i poboljšamo živote milijuna djece, pogotovo one najugroženije“, rekla je Tessa Warldaw, šefica analitičkog odjela UNICEF-a.

„Daljnji napredak može biti ostvaren samo ako znamo koja su djeca najviše zanemarena, gdje dječaci i djevojčice ne idu u školi, gdje je bolest rasprostranjena i gdje nedostaje osnovnih sanitarnih uvjeta.“

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga