UNESCO: Nekontrolirana gradnja u Kotoru

Crnogorski gradić mogao bi biti izbrisan sa spiska svjetske baštine UNESCO-a zbog gradnje koja ugrožava gradsko jezgro

10. maj 2017

UNESCO prijeti da će skinuti crnogorski grad Kotor sa svojeg spiska svjetske kulturne baštine zbog nekontrolirane izgradnje koja ugrožava njegovo staro gradsko jezgro.

Kotor, srednjovjekovni gradić s venecijanskim i austrougarskim palatama i tvrđavama, smješten je u slikovitom jadranskom zaljevu Boki kotorskoj.

Na popisu svjetske kulturne baštine nalazi se od 1979. godine.

UNESCO od početka 2000-ih upozorava Kotor da nekontrolirana izgradnja, turizam i pristajanje velikih kruzera ugrožavaju njegov Stari grad, javlja Hina.

U julu 2016, UNESCO je pojačao pritisak i dao Crnoj Gori rok do sredine marta ove godine da riješi taj problem ako želi da grad ostane na spisku svjetske kulturne baštine.

Privremena zabrana

Crnogorska vlada naložila je u februaru privremenu zabranu izgradnje u Kotoru, koja je trebala stupiti na snagu u aprilu kako bi se to izbjeglo.

No prije nego je zabrana stupila na snagu 5. aprila, dopustila je izgradnju velikih turističkih kompleksa u gradu. Sada se vodi spor između lokalnih vlasti, koje predvodi opozicija, nacionalne Vlade i prethodne gradske uprave.

„U potpunosti smo uvjereni da imamo lažan proces (koji provodi Vlada) kako bi se zaustavio razvoj grada,.. pod izlikom da se nešto radi kako bi se ispravile pogreške prethodnih lokalnih vlasti“, rekao je gradonačelnik Vladan Jokić.

Od proglašenja nezavisnosti 2006, Crna Gora ostvaruje oko četvrtine BDP-a na turizmu i izgradnji na Jadranu. Godine 2016. prihodi od turizma iznosili su 22,1 posto BDP-a.

No nekontrolirana izgradnja često praćena korupcijom i nepotizmom uzela je svoj danak.

Uništavanje područja

Sandra Kapetanović, arhitektica iz lokalnog centra za održivo planiranje, kazala je da taj problem postoji više od deset godina.

„UNESCO-ov odbor za svjetsku kulturnu baštinu upozorava od 2003. na negativne posljedice pretjerane urbanizacije“, kazala je.

Crnogorska obala, koja je duga 293 kilometra, prepuna je zgrada, uključujući desetke nedovršenih i napuštenih betonskih konstrukcija. Kotorske palate zasjenjuju moderne betonske zgrade.

Olivera, stanovnica obližnjeg mjesta Dobrote, kazala je da nove zgrade uništavaju to područje.

„Te novosagrađene kuće izgledaju kao neki neboderi s betonskim pločama na vrhu, kao grobnice“, kazala je, prenosi Hina.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga