UN zainteresovane za projekat u Nacionalnom parku Fruška gora

Od posebne važnosti razvijanje zajedničkih međunarodnih projekata

27. nov 2014

Predsednik Pokrajinske vlade dr Bojan Pajtić razgovarao je danas u Novom Sadu sa stalnom koordinatorkom UN u Srbiji Irenom Vojačkov Soloran.

U saopštenju Pokrajinske vlade se navodi da je na sastanku dogovoreno da ta svetska organizacija zajedno sa pokrajinskom administracijom i lokalnim samoupravama razvija projekat u Nacionalnom parku Fruška gora vezan za održivi turizam u funkciji razvoja tog područja, koji će biti od izuzetnog značaja za pokrajinu i regiju.

Takav predlog, kako se objašnjava, potiče i otuda što  Nacionalni park i Fruška gora predstavljaju najstariji nacionalni park u Srbiji koji poseduje jedinstvene prirodne, kulturne i duhovne vrednosti.

Na sastanku je istaknuto i da se u okruženju Fruške gore i njegove zaštitne zone nalazi sedam lokalnih samouprava sa više desetina naseljenih mesta.

Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić je istakao da je od posebne važnosti razvijanje zajedničkih međunarodnih projekata, kako bi se sačuvalo to jedinstveno prirodno i kulturno nasleđe. On je dodao i da su takvi projekti važni kako bi se pomagalo posebnim grupama stanovništva kao što su žene, odnosno kako bi se razvijalo žensko preduzetništvo.

U saopštenju se ističe da su se sagovornici posebno osvrnuli na pitanje dugoročnog rešavanje i jačanja profesionalnih kompetencija romske populacije.

Kako se navodi, Irena Vojačkovu Soloran posebno je, uz projekte namenjene jačanju ženskog preduzetništva, pohvalila uspeh Vojvodine u oblasti inkluzije Roma.

Ona je, dodaje se, istakla da je Vojvodina pokazala veliku zainteresovanost za stvaranje osnova za veću profesionalnu uključenost u celokupan društveni sistem ove grupe, i da se očigledno radilo  na senzibilizaciji javnosti za život sa Romima.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga