UN: Voda ključna za nacionalnu sigurnost

U posljednjih pet decenija, definicija sigurnosti se odmakla od vojnih rizika i sukoba

23. mar 2013

Sve veći pritisak na svjetske zalihe vode, dodatno ugrožene klimatskim promjenama, u budućnosti će biti sve češćim uzrokom sukoba te bi se voda trebala smatrati ključnom za nacionalnu sigurnost, jednako kao i vojna komponenta, doznaje se u petak iz izvještaja UN-a.

Oko 145 zemalja dijeli riječne bazene sa susjednim zemljama te je nužno promociju suradnje na području vodenih resursa, posebno imajući u vidu da sve češće poplave i valovi vrućina ugrožavaju vodotoke.

Štetan utjecaj

Ohrabruje stoga podatak da su Brazil, Paragvaj, Urugvaj i Argentina potpisale sporazum o suradnji kako bi se spriječili sukobi oko podučja Guarani Aquifer, koje se proteže na više od milion kvadratnih kilometara.

„U posljednjih pet decenija, definicija sigurnosti se odmaknula od vojnih rizika i sukoba“, tvrdi Michel Jarraud, dužnosnik UN-a zadužen za pitanje vode i voditelj Svjetske meteorološke organizacije (WMO).

Oko 185.000 Somalijaca je 2011. pobjeglo u susjedne zemlje zbog nestašice hrane i vode uzrokovane teškom sušom, dok su u Južnom Sudanu 2012. cijele zajednice bile prisiljene napustiti svoja boravišta jer im je zbog vojnih sukoba voda bila nedostupna, javlja Hina.

U izvještaju se ističe da je potreba za vodom sve veća jer je broj stanovnika sada već veći od sedam milijardi, a do 2050. će narasti na devet milijardi.

Tu je i štetan utjecaj klimatskih promjena na vodu, dodaje se u izvještaju.

Poplave i suše

U poplavama u Pakistanu je 2010. poginulo oko 2.000 ljudi, a suše u SAD-u i Rusiji su uništile usjeve, zbog čega su porasle cijene hrane u cijelom svijetu.

Bolesti povezane sa zagađenom vodom, poput malarije, godišnje ubiju oko 3,5 miliona ljudi, većinom u zemljama u razvoju, a klimatske će promjene samo dodatno pogoršati stanje.

Prema svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), svaka osoba treba između 50 i 100 litara vode dnevno za osnovne potrebe.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga