UN: Više od 300 miliona učenika širom sveta nema nijedan obrok zbog pandemije

"Možemo obrazovati na daljinu, ali ne i hraniti na daljinu"

21. mar 2020

Više od 300 miliona dece širom sveta nema pristup školskim kantinama zbog pandemije koronavirusa, posebno u Africi gde je obrok u školi jedini koji deca imaju tokom dana, saopšteno je iz Ujedinjenih nacija.

Po podacima Svetskog programa za hranu (WFP), više od 860 miliona dece i mladih od kojih 320 miliona učenika, pogođeno je zatvaranjem ustanova u zemljama pogođenim koronavirusom.

Ta agencija UN ocenjuje da oko polovina od 18 miliona dece kojima obezbeđuje svakog dana obrok, više nema pristup ni tom obroku.

„Možemo obrazovati na daljinu, ali ne i hraniti na daljinu, treba naći rešenje“, rekla je agenciji Frans pres zvaničnica Svetskog programa za hranu Karmen Burbano.

Vlade bogatih zemalja popt SAD, Kanade, Velike Britanije ili Francuske uspostavljaju posebne mehanizme kako bi najsiromašniji učenici imali obrok.

Međutim, situacija je mnogo nesigurnija za decu koja žive u siromašnim zemljama, tamo gde su oružani sukobi ili gde zdravstveni sistemi praktično ne postoje.

Svetski program za hranu je zato pozvao zemlje donatore da sada unapred uplate obećani novac, što je oko 1,9 milijardi dolara od kojih je deo namenjen školama.

(Beta/N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga