UN traži od Španije da oslobodi trojicu katalonskih lidera

Oriol Junquera, Jordi Sanchez i Jordi Cruixart se nalaze u pritvoru pored Madrida, a optuženi su za pobunu protiv Španije

29. maj 2019

Španija treba odmah pustiti na slobodu trojicu pritvorenih katalonskih lidera, kojima je odbijeno plaćanje jamčevine dok im se u Madridu sudi za pobunu protiv Španije, istaknula je Radna grupa za arbitrarna hapšenja pri Ujedinjenim narodima.

Skupina UN-ovih stručnjaka je u izvještaju napisanom na 19 stranica pozvala špansku Vladu da istraži „arbitrarnu“ odluku o oduzimanju slobode bez prava jamčevine bivšem potpredsjedniku katalonske vlade Oriolu Junquerasu te bivšim aktivistima Jordiju Sanchezu i Jordiju Cruixartu.

Njih bi trojica trebala dobiti pravo na traženje odštete, a španska Vlada početi nezavisnu istragu i postupak protiv onih koji su im oduzeli slobodu, piše u izvještaju.

Junqueras, Sanchez i Cruixart nalaze se u pritvoru pored Madrida.

Optuženo 12 bivših katalonskih dužnosnika

Optuženi su za pobunu protiv Španije, nakon što su u oktobru 2017. godine sudjelovali u organiziranju referenduma o nezavisnosti Katalonije, uprkos zabrani španskog Ustavnog suda te posljedičnom proglašenju republike Katalonije.

Ukupno je optuženo 12 bivših katalonskih dužnosnika, kojima se na teret stavljaju i neposluh te korištenje javnog novca za organiziranje zabranjenog i nezakonitog referenduma.

Njima trojici je sudija španskog Vrhovnog suda u decembru 2017. godine odredio pritvor, bez mogućnosti plaćanja jamčevine u zamjenu za uslovnu slobodu.

Sudija je u svojoj odluci naveo da bi njihovim puštanjem na uslovnu slobodu „moglo doći do ponavljanja delinkventnih djela i nasilja“.

Pritvor bez plaćanja jamčevine bio je određen i Joaquimu Fornu, bivšem katalonskom „ministru“ za unutrašnje poslove.

Forn, kojem se također sudi u Madridu, odbio se priključiti inicijativi pred Radnom skupinom UN-a, kojoj se u ime troje pritvorenika u februaru 2018. godine obratio britanski advokat Ben Emmerson, specijaliziran za međunarodno pravo i ljudska prava.

„Radna skupina traži od španske Vlade da bez odgode usvoji potrebne mjere za ispravljanje situacije gospode Cuixarta, Sancheza i Junquerasa te ih uskladi s važećim međunarodnim normama, uključenima u Univerzalnu deklaraciju od ljudskim pravima“, piše u izvještaju.

Policija intervenirala tokom referenduma

Odluke Radne skupine UN-a nisu obavezujuće, odnosno ona ne može narediti puštanje na slobodu pritvorenika, nego njeni izvještaji služe kao preporuke.

U prošlosti su, međutim, znale biti ignorirane.

Španska Vlada se za sad nije očitovala o njenom izvještaju.

Katalonska republikanska ljevica – ERC, čiji je član Junqueras, zatražila je od španskog Vrhovnog suda „trenutno puštanje na slobodu“ pritvorenika.

Taj izvještaj je stigao dan nakon što je Evropski sud za ljudska prava – TEDH odbio žalbu koju je uložilo 76 katalonskih bivših i sadašnjih zastupnika, tvrdeći kako im je španski Ustavni sud prekršio prava kada je blokirao jednu parlamentarnu sjednicu 9. oktobra 2017. godine uslijed krize oko otcjepljenja.

U Kataloniji sa 7,5 miliona stanovnika održan je 1. oktobra referendum o nezavisnosti, tokom kojeg je intervenirala španska policija, a državno tužilaštvo podiglo optužnice protiv čelnika katalonske Vlade.

U srijedu se nastavilo suđenje prikazivanjem materijala odbrane, u kojima se vidi brutalnost policije prema biračima koji su nepomično tijelima blokirali ulaz policije na biralištima.

Traže od sedam do 25 godina zatvora

Špansko državno tužilaštvo je ostalo pri svom ranijem zahtjevu da se Junquerasa osudi na 25 godina zatvora.

Za ostale optužene zatražilo je zatvor od 17 i 16 godina, a za neke kaznu od sedam godina.

Junqueras je na španskim parlamentarnim izborima održanima 28. aprila osvojio mjesto u Parlamentu, no Predsjedništvo Parlamenta je prošle sedmice, pozivajući se na pravilnik Parlamenta i zakon, suspendiralo njega i još četvero pritvorenih katalonskih zastupnika dok se nalaze u pritvoru i dok traje postupak protiv njih.

Nakon konstituirajuće sjednice, na koju im je bio dopušten dolazak, vraćeni su u pritvor.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga