UN traži da Vatikan pedofile izruči sudovima

Odbor za prava djece UN-a izražava duboku zabrinutost zbog seksualnog zlostavljanja djece od pripadnika Katoličke crkve

06. feb 2014

Vatikan je prekršio Konvenciju o pravima djeteta u slučajevima seksualnog zlostavljanja djece, izjavila je novinarima u srijedu predsjednica Odbora za prava djeteta UN-a Kristen Sandberg.

„Da, moj jednostavan odgovor je da“, rekla je Sandberg odgovarajući na pitanje je li Vatikan prekršio navedenu konvenciju.

„Ta se konvencija krši do danas, jer oni nisu napravili sve ono što su trebali“, naglasila je.

Sandberg je prije konferencije predstavila izvještaj UN-ovog odbora o slučajevima seksualnog zlostavljanja djece.

Odbor za prava djece Ujedinjenih naroda je od Vatikana tražio da izruči pravdi sve pedofile unutar Katoličke crkve, kritizirajući ponašanje Svete Stolice u prošlosti.

Odbor traži „da Vatikan smjesta smijeni sa dužnosti svaku osobu koja se sumnjiči za seksualno zlostavljanje, te njen slučaj preda nadležnim sudskim vlastima zbog istrage i kaznenog gonjenja“, piše Hina.

U izvještaju objavljenom danas u Ženevi Odbor izražava „duboku zabrinutost zbog seksualnog zlostavljanja djece od pripadnika Katoličke crkve, sa svećenicima umiješanim u zlostavljanje više desetaka hiljada djece u svijetu“.

Selidbe zbog skrivanja zlostavljanja

„Odbor je duboko zabrinut što Sveta Stolica nije prepoznala širinu počinjenih zločina i nije poduzela potrebne mjere u vezi sa slučajevima seksualnog zlostavljanja djece, te zaštitila tu djecu“, piše u izvještaju.

Osuđuje i selidbe iz jedne u drugu župu u istoj ili drugoj zemlji, kako bi se prikrili ti zločini i kako bi ih se sakrilo od sudskih vlasti.

„Praksa mobilnosti počinitelja zlodjela omogućila je brojnim svećenicima da ostanu u kontaktu s djecom i nastave ih zlostavljati“, tvrdi se u izvještaju.

Izvještaj je objavljen nekoliko sedmica pošto su predstavnici Svete Stolice u Ženevi odgovarali na pitanja članova UN-ovog odbora i pritom negirali službeno zataškavanje slučajeva zlostavljanja djece.

Izvještaj nije obavezujući i ne postoje mehanizmi za njegovu provedbu.

Agencije javljaju da se odgovor Vatikana na ovaj dokument očekuje tokom popodneva.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga