UN: Pustiti Asanža, Štokholm i London protiv

Panel UN je saopštio da Asanž treba da bude oslobođen i da mu se isplati odšteta

06. feb 2016

Britanski ministar spoljnih poslova Filip Hemond odbacio je danas izvještaj panela UN o osnivaču „Vikiliksa“ Džulijanu Asanžu i rekao da je on begunac od pravde.

Panel je zaključio da je Asanž ilegalno pritivoren u Ambasadi Ekvadora u Londonu, gde se sklonio 2012. godine da bi izbegao izručenje Švedskoj po optužnici za seksualni napad.

„Odbacujem odluku radne grupe. Tu grupu čine nestručni ljudi, a ne pravnici“, rekao je Hemond.

Britanski zvaničnik je dodao da Asanž može da izađe „kada god hoće“, ali da će, u tom slučaju, morati da se suoči sa pravdom u Švedskoj.

„Iskreno rečeno, ovo je smešan zaključak radne grupe i mi ga odbacujemo“, rekao je Hemond.

Panel UN je saopštio da Asanž treba da bude oslobođen i da mu se isplati odšteta.

„‘Radna grupa za arbritrarni pritvor’ razmatra različite forme uskraćivanja slobode kojima je podvrgnut Džulijan Asanž, što predstavlja oblik arbitrarnog pritvora“, rekao je šef ove grupe Seong-Fil Hong.

On je dodao da se pritvor mora okončati, da se moraju poštovati fizički integritet i sloboda kretanja Asanža i da mu se mora dati pravo na kompenzaciju.

Istovremeno, švedska Vlada odbacila je u petak zaključke panela UN da je osnivač „Vikiliksa“ „nezakonito pritvoren“ u Ambasadi Ekvadora u Londonu.

„Potpuno odbacujemo tvrdnje da je Asanž žrtva arbitrarnog pritvora. Mi ćemo formalno osporiti mišljenje radne grupe UN“, rekao je danas portparol Vlade.

Tužilaštvo u Švedskoj saopštilo je da odluka panela UN neće imati formalnog uticaja na njihovu istragu.

Asanž se u septembru 2014. godine obratio UN tvrdeći da je „arbitrarno priveden“ jer ne može izaći, a da ga ne uhapse.

U njegovoj pritužbi protiv Britanije i Švedske navodi se da je „njemu uskraćena sloboda na arbitraran način na neprihvatljiv vremenski period“.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Jesen
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga