UN: Prirodne katastrofe sve učestalije

U posljednjih 20 godina 90 posto katastrofa izazvale su poplave, vremenske nepogode i toplotni talasi

24. nov 2015

U posljednjih 20 godina 90 posto katastrofa izazvale su poplave, vremenske nepogode i toplotni talasi, navodi se u najnovijem izvještaju Ujedinjenih naroda, u kojem se zaključuje da su takve vrste katastrofa sve učestalije.

Poplave čine 47 posto takvih katastrofa, što je pogodilo 2,9 milijardi ljudi, od kojih 95 posto u Aziji, prenio je AP.

U izvještaju pod nazivom „Ljudski gubici u katastrofama izazvanim vremenom“ navodi se da su SAD, Kina, Indija, Filipini i Indonezija pet zemalja koje su najviše pogođene prirodnim katastrofama.

„Vrijeme i klima izazivaju velike rizike od katastrofa i ovaj izvještaj pokazuje da svijet plaća visoku cijenu u ljudskim gubicima“, kazala je zvaničnica UN-a Margareta Wahlstrom.

Od prve konferencije UN-a o klimatskim promjenama 1995. godine 606.000 ljudi je izgubilo život, a 4,1 milijarda je povrijeđena ili ostala bez doma zbog katastrofa izazvanih nevremenom.

‘Djeca će ponijeti teret promjena’

Istovremeno, UNICEF je objavio da skoro 690 miliona djece živi u oblastima koje su najviše izložene klimatskim promjenama.

U svijetu ima 2,3 milijarde djece, a skoro 530 miliona živi u zemljama koje često pogađaju poplave i tropske oluje, većinom u Aziji.

Kako je prenio AFP, 160 miliona djece raste u oblastima gdje su velike suše, što je uglavnom slučaj u Africi.

UNICEF je upozorio na to da će djeca „ponijeti najveći teret klimatskih promjena“ i da je broj mališana koji su izloženi tim promjenama alarmantan.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga