UN ponovo podsećaju da je pravo na mirne proteste osnov demokratije

"Učešće na mirnim okupljanjima radi iznošenja mišljenja, radi proslavljanja ili iznošenja zahteva, jeste osnovno ljudsko pravo“

29. jul 2020

Komitet UN za ljudska prava danas je ponovo istakao „pravo na mirne proteste“ i upozorio da se bezbednosni ili zdravstveni izgovori koriste radi ometanja tog osnovnog prava.

„U ovom periodu kada događaji poput pandemije korona virusa postavljaju izazove bez presedana i kada globalni protesti u znak podrške pokretu Black Lives Matter ilustruju važnost (prava na proteste)“, Komitet UN za ljudska prava je objavio uputstva u kojima se precizira koncept „mirnog okupljanja“ i dužnosti vlada, navodi se u saopštenju.

Komitet UN za ljudska prava, nezavisno telo sastavljeno od 18 stručnjaka, odgovorno je za proveru primene Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima, čiji član 21 potvrđuje pravo na mirne proteste.

„Učešće na mirnim okupljanjima radi iznošenja mišljenja, radi proslavljanja ili iznošenja zahteva, jeste osnovno ljudsko pravo“ i predstavlja „osnov demokratskog društva“, izjavio je izvestilac Kristof Hajns (Christof Heins).

On je objasnio da „svi, deca, stranci, žene, radnici migranti, tražioci azila i izbeglice, imaju pravo na mirne demonstracije u više oblika – na javnim ili privatnim mestima, na otvorenom ili u zatvorenom prostoru“.

Komitet podseća vlade na njihovu dužnost da omoguće mirna okupljanja i da zaštite demonstrante, a da im ne zabranjuju okupljanja bez izričitog opravdanja.

„Uopšteni razlozi poput javnog reda ili javne bezbednosti ne predstavljaju čvrstu osnovu za zabranu mirnih okupljanja“, naveo je Hajns.

U uputstvima Komiteta je navedeno i da demonstranti imaju pravo da nose maske i kapuljače, da vlade ne mogu da prikupljaju lične podatke kako bi zastrašile demonstrante ili blokirale internet.

Komitet takođe ističe pravo novinara i posmatrača iz udruženja za ljudska prava da pokrivaju i dokumentuju skupove, „uključujući skupove koji su zabranjeni i nasilni“.

Usled pandemije korona virusa koja je odnela više od 650.000 života širom sveta, brojne vlade su zabranile okupljanja izvan određenog broja ljudi.

Demonstracije u SAD, nakon ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda u maju, nastavljene su u više gradova i često se završavaju sukobima sa snagama reda.

(Beta/Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga