UN: Najopasnije mesto za žene je njihov dom

Sprega patrijarhalne moći, vlasti i kontrole nad ženama i decom mogu porodicu da učine opasnim mestom u kojem se nasilje nad ženama oprašta i neprestano ponavlja, upozorava se u izveštaju

26. juna 2019

Jedno od najopasnijih mesta za žene je njihov dom, navodi se u izveštaju agencija Ujedinjenih nacija za ravnopravnost polova.

Agencija Un Žene (UN Women) objavila je izveštaj pod naslovom „Napredak svetskih žena“ u kojem poziva države članice da povuku poteze i prihvate zakone kojima će zaštiti žene od porodičnog nasilja.

„Šokantno svakodnevno zlostavljanje partnera statistički znači da je dom jedno od najopasnijih mesta za žene“, rekla je izvršna direktorka Fumzile Mlambo-Ngkuka u predgovoru izveštaja.

Sprega patrijarhalne moći, vlasti i kontrole nad ženama i decom mogu porodicu da učine opasnim mestom u kojem se nasilje nad ženama oprašta i neprestano ponavlja, upozorava se u izveštaju.

U 19 od 189 ispitanih zemalja i teritorija zakoni izričito zahtevaju od žena poslušnost prema muževima. U njih 111, bračno silovanje nije specifično kriminalizovano zakonom. Oko 76 odsto zemalja u svetu do 2018. godine imalo je zakone koji suzbijaju porodično nasilje.

Međutim, čak 17,8 odsto žena u poslenjih 12 meseci prijavilo je psihičko i seksualno zlostavljanje od strane svojih partnera. Srbija je ustanovila Dan sećanja na ubijene žene žrtve nasilja, koji se obeležava 18. maja. Tokom 2018. godine u Srbiji je u porodičnom nasilju ubijeno najmanje 30 ženam podaci su Mreže Žene protiv nasilja, organizacije koja se u svojoj statistici poziva na slučajeve objavljene u medijima. Dve trećine žena ubili su partneri, a jednu trećinu drugi članovi porodice.

Agencije UN Žene od 2011. godine radi na osnaživanju žena u svetu. Južnoafrikanka Mlambo-Ngkuka na čelu je Agencije od 2013. godine. Bila je članica parlamenta u prvoj demokratskoj južnoafričkoj vladi i prva potpredsednica u toj zemlji.

(Hina/N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga