UN: ‘Fašistička retorika’ u porastu i u SAD-u i u Evropi

Uoči Međunarodnog dana ljudskih prava Ujedinjene nacije upozorile da su ta prava pod 'neviđenim pritiskom'

09. dec 2016

Standardi zaštite ljudskih prava širom svijeta pod neviđenim su pritiskom, saopćile su Ujedinjene nacije, upozorivši da „fašistička retorika“ postaje opće mjesto i u Evropi i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Govoreći uoči Međunarodnog dana ljudskih prava, koji se obilježava 10. decembra, UN-ov povjerenik za ljudska prava Zeid Ra’ad al-Hussein zatražio je od ljudi širom svijeta da ustanu protiv opasne erozije zaštite ljudskih prava.

„Godina 2016. bila je katastrofalna kad je riječ o ljudskim pravima širom svijeta“, kazao je on u saopćenju, upozorivši da će na kraju svi imati štetu „ako rastuća erozija pomno izgrađenog sistema ljudskih prava i vladavine prava dobije zamah“.

„Međunarodni standardi zaštite ljudskih prava“, rekao je, „pod neviđenim su pritiskom“.

Dio normalnog dnevnog diskursa

Naglasio je da mnogi čelnici nisu efikasno ni iskreno reagirali na takve probleme, što je potaklo iskorištavanje strahova ljudi, sijanje dezinformacija i podjela i davanje obećanja koja se ne mogu ispuniti.

„U nekim dijelovima Evrope, kao i u SAD-u, retorika protiv stranaca puna je neobuzdane kritike i mržnje, širi se do zastrašujućih razmjera i sve se manje osporava“, upozorio je Al-Hussein.

„Fašistička retorika nije više ograničena na tajno podzemlje fašista – ona je postala dio normalnog dnevnog diskursa.“

Al-Hussein, koji bi u subotu trebao pokrenuti kampanju pod nazivom „Ustani danas za nečija prava“, od svih je zatražio da „odbace nasilje i mržnju, koji prijete današnjem svijetu“.

U današnje vrijeme brzih promjena „vrijednosti koje podupiru mir širom svijeta prevažne su da bi se ostavile samo međunarodnim institucijama i vladama“, zaključio je.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga